Annons
Nyheter

Ulricehamnare får skärpt straff i barnvåldtäktsmål

Den 21-årige ulricehamnare som dömts för barnvåldtäkt efter att ha lockat med sig tre barn till en lägenhet får straffet skärpt. Hovrätten bedömer våldtäkten som grov.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2013

Tingsrätten dömde tidigare i somras 21-åringen för våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Påföljden blev fyra års fängelse och skadestånd på totalt 405 000 kronor till de tre målsäganden.

Hovrätten har nu behandlat fallet och man gör i stort sett samma bedömningar som tingsrätten. Skillnaden är att man skärper domarna för våldtäkt och försök till våldtäkt som man anser är grova brott.

Annons

21-åringens försvarare, Christer Svedberg, är kritisk till hovrättens bedömning.

– Det var redan ett väldigt kännbart straff för en så ung person i tingsrättens dom. Nu skärper hovrätten straffet ytterligare och vi reagerar väldigt starkt på det, säger Christer Svedberg.

Försvaret har under rättegången hävdat att det saknas bevis för att det verkligen är den dömde 21-åringen som barnen träffat. Att det till och med finns tecken som tyder på att det är en annan man.

– Det finns ett antal saker i det här som jag tycker att man borde tittat mer på. Vi har redan i tisdags, när vi fick veta hovrättens dom, beslutat oss för att överklaga till Högsta domstolen. Det är inte lätt att få upp ett mål där men jag bedömer att det finns möjligheter att få ett prövningstillstånd. Exakt vilka punkter vi kommer att åberopa vill jag inte säga i nuläget, säger Christer Svedberg.

Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten när det gäller tvånget och hoten som 21-åringen utsatt barnen för. Att han hotat barnen med repressalier om de berättar för någon vad som hänt i lägenheten och att han hållit fast ett av barnen har gjort dem mycket rädda. Detta gör att hovrätten anser brottet som grovt.

Straffet skärps till fyra år och sex månaders fängelse och skadeståendet skrivs med tanke på den ändrade brottsrubriceringen upp med cirka 50 000 kronor totalt.

Händelsen inträffade i april i år. 21-åringen har en tidig kväll sökt kontakt med tre för honom obekanta barn och lockat med dem till en lägenhet i centrala Ulricehamn. Bland annat har han lockat med att de i lägenheten skulle få klappa en hund. I lägenheten har han tvingat dem till sexuella handlingar.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons