Annons
Nyheter
År 2009 var ett dåligt år för företagen som helhet i Ulricehamn. Det visar Företagarnas ranking Årets företagarkommun där kommunen hamnar på plats 276 av 287 kommuner.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2010

Undersökningen mäter inte företagsklimat utan den mäter förbättringar och försämringar jämfört med tidigare år, baserat på omsättning och resultat samt antalet aktiebolag och deras kreditvärdighet. Som underlag har man använt 2009 års bokslut och jämfört med 2008.

Detta betyder att resultatet kan variera stort från år till år, och så är det för Ulricehamn i år som går från plats 75 till 276.

Annons

Men det behöver inte vara så illa som det låter.

– Jämfört med förra året och jämfört med andra kommuner går det dåligt men i faktiska siffror är det inte så dåligt, säger John Eriksson som är statistiker på Företagarna.

Det som drar ner placeringen är att det genomsnittliga resultatet för företagen i Ulricehamn har sjunkit kraftigt, med 780 000 kronor.

– När det kommer upp i de siffrorna är det ofta ett tecken på att några av de större företagen har tappat resultatmässigt och att de drar ner genomsnittsresultatet, säger John Eriksson.

Företagarna gör även en annan ranking som heter Uthållig tillväxtrankning, som baserar sig på ett genomsnitt för kommunen under fem år, och där hamnar Ulricehamn på en bättre placering, 134.

– Under de senaste fem åren så ligger Ulricehamn på en normal nivå för en svensk kommun vad gäller utvecklingen, säger John Eriksson.

I övrigt konstaterar Företagarna utifrån undersökningen bland annat att krisen förstås syns i resultatet på nationell nivå.

Bland annat sjunker omsättningen och kreditvärdigheten försämras. Men samtidigt tycks ändå resultatnivån ha hämtat sig något sedan förra årets mätning.

Bäst i Västra Götaland placerar sig Strömstad, där till exempel det genomsnittliga resultatet har ökat med 770 000 kronor. Den enda kommunen i Västra Götaland som placerar sig sämre än Ulricehamn är Tranemo, som hamnar på plats 279.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons