Annons
Nyheter

Ulricehamn mister världscuptävlingar – åter i programmet 2023-2024

Sviten med världscuptävlingar i längdskidor i Ulricehamn varannan säsong bryts. Samtidigt är det klart att Ulricehamn blir sprintarrangör redan tidigt säsongen 23/24.
Ulricehamn • Publicerad 6 oktober 2021
Sprint i Ulricehamn i februari 2021. I december 2023 blir det åter sprinttävlingar med världscupstatus i Ulricehamn.
Sprint i Ulricehamn i februari 2021. I december 2023 blir det åter sprinttävlingar med världscupstatus i Ulricehamn.Foto: Adam Ihse/TT

Sedan 2017 har Ulricehamn arrangerat världscupen i längdskidor vartannat år. Efter 17, 19 och 21 hoppades Ulricehamn på tävlingar 2023. Men, som UT berättat tidigare, görs världscupkalendern om och säsongen blockindelas. I det pusslet fick Ulricehamn inte plats 2023.

I ett pressmeddelande under onsdagen meddelar världscupbolaget i Ulricehamn och Svenska skidförbundet att det trots allt blir världscuptävlingar i Ulricehamn 2023, men då i december. En av de första tävlingshelgerna säsongen 2023-2024 avgörs dubbla sprinttävlingar på Lassalyckan. Svenska skidförbundet har gett Ulricehamn ett förhandsbesked om saken.

Annons

– Det är givetvis synd att Sverige bara tilldelas en världscuptävling nästa år. Men vi befinner oss i ett läge där alla nationer behöver ge och ta för att sporten ska kunna utvecklas och växa internationellt. I ett globalt perspektiv är sporten liten. Arrangemang som Ulricehamn behövs för att visa upp sporten på ett attraktivt sätt. Vi kämpar tillsammans med Ulricehamn för att få till långsiktigt bra lösningar, säger Sveriges landslagschef Anders Byström i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

– Världscuptävlingarna i Ulricehamn är och har varit imponerande publiksuccéer - och ses därtill enormt positivt från både ledare och åkare i många nationer - och med det som förutsättning ser jag stora möjligheter för Ulricehamn att fortsätta vara en av de mest uppskattade tävlingarna i världscupskalendern i framtiden.

Johan Falk, vd för världscupbolaget Ulricehamn ski event.
Johan Falk, vd för världscupbolaget Ulricehamn ski event.Foto: Pernilla Rudenwall

Världscupbolagets vd Johan Falk säger i samma pressmeddelande att det nu finns förhoppningar att arrangera både säsongerna 2023/2024 och 2024/2025.

– Det här jacket i skivan är bara att konstatera nu. Vi ser fram emot att det blir tävlingar och det är viktigt att det blir det säsongen 23/24. Nu får vi lite arbetsro att planera vad som händer året det inte blir världscup och vi har gått om tid att planera för tävlingarna i december 2023, säger Johan Falk till UT.

Att tacka ja till att arrangera tävlingar så tidigt på säsongen har inte varit helt okomplicerat.

– Det är inte så att man kan garantera en tävling i Ulricehamn i december utan snölagring. Det förstår alla. Det har förts positiva diskussioner med Ulricehamns kommun och Snösäkert. Exakt hur man kommer att göra är inte fastlagt, säger Johan Falk.

Vad gäller tävlingar under 2025 där Sverige fått två tävlingar på vardera sida VM i Trondheim i kalendern säger Johan Falk:

– Vi har inte varit lika tydliga med 2025, men där finns det stora förhoppningar. Anders (Byström, reds.amn.) har förordat att Ulricehamn ska ta en plats i kalendern. Men inga beslut är tagna.

Vad som kommer att ersätta världscuptävlingarna som skulle arrangerats kommande säsong är fortsatt oklart.

Annons

Tidigare i år tvingades den polska arrangören till JVM och U23-VM att avsäga sig arrangemanget av längdskidstävlingarna som var tänkta att gå av stapeln i Zakopane med start i slutet av februari 2022. Fis har ännu inte kommunicerat var mästerskapet kommer att äga rum, men Ulricehamn var en tilltänkt plats.

– Ulricehamn har fått frågan och tackat nej. Det är alldeles för kort om tid, det går inte att arrangera ett JVM med fem månaders framförhållning. Det hade man inte klarat organisatoriskt. Men det är också starkt att kunna säga nej, säger Johan Falk.

Jasmin FrljevicSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons