Annons
Nyheter
Både Ulricehamn och Tranemo ligger väl till i länet ifråga om biblioteksverksamhet.
Nyheter • Publicerad 9 september 2010
Anna Fagerson läser om Ludde och Max för sonen Anton. Dottern Moa i baby-sittern förefaller måttligt road. Ibland lånar man hem böcker, ibland sitter man i myshörnan i biblioteket och läser.
Anna Fagerson läser om Ludde och Max för sonen Anton. Dottern Moa i baby-sittern förefaller måttligt road. Ibland lånar man hem böcker, ibland sitter man i myshörnan i biblioteket och läser.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det visar en sammanställning som Svensk Biblioteksförening gjort. Det är en jämförande statistik för åren 2005-2008 i 15 olika kategorier.

Per 1000 invånare har man räknat upp ett stort antal parametrar; det gäller antalet bibliotek, antalet böcker och AV-medier, besök, utlån, kostnader med mera.

Annons

När det gäller antalet bibliotek ligger Ulricehamn på tredje plats i länet och Tranemo på femte. I kolumnen över antalet besök ligger emellertid Tranemo näst sist och Ulricehamn två placeringar före Tranemo.

Ifråga om den totala utlåningen hamnar de båda kommunerna på den övre halvan. Ännu högre ligger de när det rör sig om antalet barnbokslån. Detsamma gäller antalet barnböcker i kommunens bibliotek. Här hamnar Ulricehamn på femte plats och Tranemo på nionde. Även när det gäller antalet böcker totalt hävdar sig de båda kommunerna mycket väl.

I statistiken över aktiva låntagare ligger Tranemo väl till, medan Ulricehamn ligger i bottenskiktet.

Mer medelmåttigt blir det när det gäller nyförvärv, AV-bestånd och tidskriftsprenumerationer.

Tranemo intar femte platsen i fråga om antalet biblioteksanställda. Ulricehamn ligger strax under medel bland länets 49 kommuner. Samma inbördes rangordning blir det i kolumnerna för den totala driftkostnaden och kostnaden per utlånad bok. Tranemo ligger på den övre halvan, Ulricehamn på den nedre.

När statistiken visar andelen skolor med bemannade skolbibliotek ligger Ulricehamn högt, på fjärde plats, medan Tranemo hamnat på artonde.

Samtliga statistikkolumner gäller år 2008.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons