Annons
Nyheter
114 platser har Ulricehamn fallit på listan över landets bästa skolkommuner. Vid den senaste rankingen blir det plats 188.
Nyheter • Publicerad 9 september 2010

Mattias Rönnerfors i Lärarförbundet konstaterar att det är många olika kriterier som sammantaget räknas in, sammanlagt 14 stycken. Det handlar om högskoleutbildade lärare, lärartäthet, löner, barn i förskola med mera.

Mattias Rönnerfors har noterat att Ulricehamn fallit i alla dessa kategorier utom tre. De är högskolebehöriga lärare, antal högskolestuderande och andelen barn i förskolan.

Annons

– Allra mest har vi tappat när det gäller andelen godkända elever i årskurs nio.

Anledningen till raset på rankinglistan är, som Rönnerfors ser det, att kommunen sparat in på resurserna.

– Det krävs ökade resurser, fler lärare, om vi skall klättra uppåt på ,listan, anser han.

Ansvarig för kommunens skolpolitik är moderaten Anders Dahlén. Han tycker förstås inte att det är några smickrande siffror som lärarförbundet redovisar.

– Ändå har vi aldrig haft så många behöriga lärare som nu, säger han. Och det är först nu som neddragningarna börjar. För det år som undersökningen gäller hade vi 8,7 lärare per 100 elever. Nu drar vi ner till 7,6. Det beror på den ekonomiska krisen.

Dahlén kommenterar det undersökta året som ett år då Ulricehamn hade ovanligt många ”hemmasittare”, något som enligt honom inte är lika illa i år.

– Vi måste göra skolan intressant även för dem som är skoltrötta, fastslår han, och det arbetar vi på genom att satsa på kompetensutveckling av olika slag.

– Vår högsta prioritet i nämnden är att öka måluppfyllelsen, betonar Anders Dahlén.

De tre främsta skolkommunerna i landet finns i Norrland. Arvidsjaur, Piteå och Vindeln toppar listan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons