Annons
Nyheter

UF-företaget Grön Gas gör energi av matavfall

Varje skoldag i Tingsholmsgymnasiet blir det mängder av matavfall över. Nu skall detta förvandlas till biogas.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2010
Albin Hellqvist, Johnny Bengtsson och Marc Axengren vill göra biogas av skolans matavfall.
Albin Hellqvist, Johnny Bengtsson och Marc Axengren vill göra biogas av skolans matavfall.Foto: 

Det är ett av många UF-företag i skolan som tagit på sig detta ekonomiskt och miljömässigt fördelaktiga ansvar.

Johnny Bengtsson, företaget vice vd, berättar hur de fick för sig att starta detta företag.

Annons

– Vi hade många planer, säger han, men det som gjorde att vi fastnade för detta var ett tips från vår lärare Arne Fransson.

Denne har tidigare varit en av de politiker i Ulricehamn som varit mest drivande i miljöfrågor.

Det han tipsade de unga blivande företagarna om var att det matavfall som dagligen kastas i skolan borde kunna forslas till reningsverket och förvandlas till biogas, som i slutskedet skulle användas av dem som köra sina bilar på biogas.

Detta var något som ungdomarna fastnade för. Från början var det åtta elever som hade planer på två olika företag, men de slog sig samman och började utveckla omvandlingsföretaget Grön Gas UF. Det som skall verka för att avfall blir högklassigt bilbränsle.

I går installerades en avfallskvarn i Tingsholmsköket. Tanken är att man redan på måndag, när eleverna återkommer efter sportlovet, skall ta avfallskvarnen i bruk.

Den överblivna maten, både den som eleverna lämnar, och det som blir över vid tillagningen mals ner i kvarnen under vattenbegjutning och som en enda stor sörja rinner ner i avloppsnätet till reningsverket där det rötas och förvandlas till biogas.

UT träffade tre av de åtta företagarna i går förmiddag och fick del av deras tankegångar.

– Vi tror att det är rätt tid att börja med att mala ner matavfallet, säger Johnny Bengtsson. Det har talats länge om detta, men inget har hänt. Förrän nu.

– Vi talade med skolan och där tyckte man att det var väldigt bra, eftersom man då skulle spara in de 30 000 kronor om året för att köra avfallet till Jönköping, där det eldas upp.

Även Ulricehamns Energi AB, som har en tankstation för gasbilar anser att projektet är väldigt bra.

Annons

Marie Ström vid detta bolag säger att avfallskvarnen än så länge är installerad på prov.

Hon säger också att det tar en dryg vecka från det att matavfallet nått rötningsanläggningen till det blivit färdig biogas.

Det går åt mellan fem och tio kilo avfall för att utvinna en normalkubik gas; det räcker för att köra en genomsnittsbil en mil.

Även bostadsbolaget Stubo har visat intresse för avfallskvarnar och undersöker möjligheterna att satsa på sådana.

I affärsplan för Grön Gas UF ingår också att sälja mindre avfallskvarnar till hushållen.

Detta UF-företag kommer att visa upp sig tillsammans med ett antal andra skolföretag vi en UF-mässa i Bogesunds bils lokal på torsdag.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons