Annons
Nyheter

Tyvärr behövs en Skolakut i Ulricehamn

Utvecklingen i skolan är inte förvånande. Tyvärr behövs Skolakuten, skriver Liberalerna i Ulricehamn.
Publicerad 16 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oroligheterna på kommunens högstadieskolor skull delvis kunna stävjas med en skolakut av något slag, skriver Liberalerna i Ulricehamn.
Oroligheterna på kommunens högstadieskolor skull delvis kunna stävjas med en skolakut av något slag, skriver Liberalerna i Ulricehamn.Foto: Jan Pettersson

Vid senaste Kommunstyrelsemöten blev det nej till Liberalernas förslag om att utvärdera en skolakut i kommunen. Förvaltningen och en politisk majoritet tyckte det räckte med en ökad satsning på inkludering och nuvarande arbetssätt för att komma till rätta med problemen med störande och bråkiga elever i hög- och mellanstadie.

Förra veckan hade UT en artikel som i positiva ordalag beskrev hur väl man på Ätradalsskolan lyckats med att skapa lugn och ordning. Bland annat med fler och mindre klasser.

Annons

Redan på fredagen i förra veckan var emellertid stökigheten tillbaka när ett antal elever började dricka alkohol under skoltid och en elev fick köras till sjukhus på grund av berusning. Ett tiotal orosanmälningar fick upprättas och polis och sociala myndigheter tillkallas för att skapa ordning (läs UTs nätupplaga)! Och i torsdags kunde vi läsa om en elev som jagade en anställd på Stenbocksskolan med järnrör. Situationen är väldigt allvarlig, den påverkar elever och personal och kommunen har tvingats lägga resurser på att anlita ett vaktbolag för att säkra situationen på skolan.

För oss liberaler är den här utvecklingen tyvärr inte förvånande. Som ett parti med långvarigt fokus på skolfrågor vet vi att det ibland krävs krafttag för att få ordning och reda och studiero i klasserna. Då behöver man ibland lyfta ut de elever som inte kan följa skolans spelregler. Och för en tid placera dem i en särskild skolmiljö med specialutbildade lärare och socialarbetare med flera som förmår hantera dessa elever och förhoppningsvis få dem att bryta beteendeproblematiken som inte kan hanteras i det egna klassrummet och få ökad förståelse för hela elevens situation

Allt tal om inkludering som den enda vägen är vackert och välmenande. Men i en del fall räcker inte dessa åtgärder. Då behövs en skolakut av den typ som redan använts med framgång i t ex Göteborg och Stockholm, där man jobbar med förebyggande arbete på längre sikt och med tidiga insatser. Det säkrar trygghet och studiero för alla elever.

Det är djupt förvånande att inte förvaltning och styrande politiker i Ulricehamn orkar ta till sig dessa erfarenheter!

Det innebär i sluttampen att alla skötsamma elever som vill ha lugn och studiero går miste om värdefull undervisningstid i skolan. Trots att vi öser in allt mer pengar i en inkludering som ändå inte alltid funkar.

Att vi dessutom riskerar att tappa bort de stökiga eleverna till ett fortsatt liv i utanförskap och brottslighet är väl tyvärr ännu värre för hela samhället.

Så snälla förvaltning och snälla politiker: Tänk om! Vi behöver den kraftsamling som en skolakut innebär!

Och du som är förälder: Ställ de här kraven i dina möten med skolan! Så att vi slipper höra om slagsmål och spritfester i våra skolor igen.

Liberalerna Ulricehamn.

Adela Brkic Carlsson, Roland Eriksson, Gulli Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons