Annons
Nyheter

Tvingas slänga hundratals kilo groddar

Sedan Livsmedelsverket uppmanade konsumenter att inte äta groddar tvingas Tomas Norberg i Timmele slänga 200 kilo groddar på komposten varje dag.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2011
Tomas Norberg kan inte paketera groddarna som nu ligger klara i tankarna, istället tvingas han slänga dem på komposten. FOTO: Anders Rosenberg
Tomas Norberg kan inte paketera groddarna som nu ligger klara i tankarna, istället tvingas han slänga dem på komposten. FOTO: Anders RosenbergFoto: Anders Rosenberg

Han har odlat groddar i det gamla färgeriet i Timmele sedan mars i år och verksamheten gick mycket bra, fram till ehec-utbrottet i Tyskland. Då sjönk försäljningen. Tomas trodde att han hade ridit ut stormen när nästa slag kom i samband med ett utbrott i Frankrike och ett ehec-fall i Sverige.

Efter det gick Livsmedelsverket ut och avrådde konsumenter från att äta råa groddar.

Annons

Tomas Norberg är egentligen inte själv orolig för att äta sina groddar. Han pastöriserar sina frön, hettar upp dem till 74 grader, och ehec-bakterien dör vid 70.

Men han har stor förståelse för Livsmedelsverkets agerande.

– Det här är en allvarlig smitta och man ska ta det här på stort allvar. Det är bara olyckligt att vi odlare drabbas.

Däremot hoppas han att myndigheterna och branschen gör allt som går för att snabbt reda ut var smittan kommer ifrån, för det är ingen tvekan om att situationen drabbar honom och andra odlare hårt.

Genom att han har skurit ner verksamheten och kostnaderna till ett minimum tror han sig kunna hålla ut ganska länge, men han vill ändå ha något att leverera när krisen är över. Därför har han inte slutat odla helt.

– Vi sätter så lite som möjligt, men det går inte att sluta helt.

Trots krisen har han inte förlorat sugen att odla groddar. Han tog över verksamheten från ett par som drev den i Borås. På kort tid hade han ökat omsättningen med 30 procent och siktade på att så småningom ha en omsättning på tio miljoner kronor, något han inte har förlorat hoppet om.

Han hyser en tro på groddar som bra mat med potential att ta större plats i människors kosthållning.

– Det är otroligt nyttigt, och det är gott också. Vissa sorter är otroligt goda, säger han.

”Livsmedelsverket avråder från att äta råa groddar. Eftersom det inte går att säga om det är frön eller färdiga groddar som ligger bakom utbrotten gäller rådet både groddar som odlas hemma och groddar som säljs i butik och restaurang.

Följ i övrigt de allmänna hygienråden: tvätta händerna före matlagningen och skölj grönsaker noga. Det gäller för alla grönsaker, oavsett ursprung och sort. Råden syftar till att minska risken för sjukdomar som orsakas av eventuella bakterier, virus och parasiter som kan finnas på grönsaker.

Ehec-bakterien dör också vid upphettning till 70 °C.”

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons