Annons
Nyheter

Tveksamt ja till ändrad färdtjänst

Trots vissa farhågor ställer sig Ulricehamns kommun bakom huvuddragen i utredningen om samordnad färdtjänst i Västra Götaland.
Nyheter • Publicerad 13 december 2011
Harriet Höglund och Birgitta Fihn, styrelserepresentanter för PRO Ulricehamn, är besvikna över att inte ha fått ge synpunkter på kommunens yttrande gällande ändrad färdtjänst.
Harriet Höglund och Birgitta Fihn, styrelserepresentanter för PRO Ulricehamn, är besvikna över att inte ha fått ge synpunkter på kommunens yttrande gällande ändrad färdtjänst.Foto: Christer Seldevall

Förslaget siktar på gemensam organisation och gemensamma regler för färdtjänst. Detta i kombination med samordning med sjukresor och allmän kollektivtrafik.

Även om Ulricehamns kommun ställer sig bakom huvuddragen i utredningen, pekar man samtidigt på flera tveksamma inslag.

Annons

Till dessa hör de ekonomiska konsekvenserna, om kommunen lämnar över ansvaret till regionen utan en skatteväxling. Det skulle betyda att regionen fattar beslut om färdtjänsten och kommunen är ansvarig för alla kostnaderna utan att själv ha kontrollen.

Risken med ett gemensamt beställningssystem tas också upp. Möjligheterna att få individuell hjälp vid planering av resan måste få finnas kvar, skriver kommunen.

En bärande tanke i utredningen är att kollektivtrafiken ska bli mer tillgänglig. Ulricehamns kommun befarar att en centralisering av besluten ökar avståndet mellan resenärer och handläggare. Man ser även en risk att kostnaderna för kommunen och för färdtjänstresenärerna kommer att bli avsevärt högre.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons