Annons
Nyheter
Utlåningsstationen i Tvärred kan komma att stängas, som en följd av kommunens senaste krav på nedskärningar.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2011

Kulturen är ett av de områden som berörs. Redan tidigare har flera nedskärningar av verksamheten gjorts.

Nu har ytterligare krav mot kulturen riktats. Det gäller den nedskärning motsvarande en procent som rör en stor del av den kommunala verksamheten (skolan undantagen).

Annons

– Vi har tittat på vad som kan vara möjligt att dra ner på och då kommit fram till biblioteksverksamheten i Tvärred, säger Anna Laang, verksamhetschef för kultur.

Utlåningsstationen på orten har öppet två timmar i veckan. Statistik visar att man i genomsnitt har cirka en låntagare vid dessa tillfällen.

– Vårt förslag bygger på detta. Vi ser att låntagare väljer att söka sig till stadsbiblioteket i stället, säger Anna Laang.

En stängning av utlåningsstationen i Tvärred skulle sänka kulturverksamhetens kostnader med 33 000 kronor om året.

Eventuellt kan ett alternativ för låntagare vara att öppna för att låta vuxna låntagare använda sig av skolbiblioteket, säger Anna Laang. Ansvaret för en sådan lösning skulle i så fall hamna på skolan.

Tidigare har en 50-procent tjänst som biblioteksassistent dragits in vilket minskar utgifterna med 250 000 kronor.

Till detta kommer 130 000 kronor i inköpseffektviseringar. Det berör främst program för vuxna. Barn och ungdomar prioriteras.

Uppdraget nu är ytterligare en procents nedskärning. Förslaget från kulturverksamheten är att utlåningsstationen i Tvärred, det så kallade folkbiblioteket, stängs. Det ger en besparing på 33 000 kronor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons