Annons
Nyheter

Två späckade dagar i ruinen i Fänneslunda

Två dagar med visor och nästan inget regn. Bra utfall för visfestivalen även om det hade kunnat komma mer folk.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2011
STT-medarbetaren Christer Grandin var en av de lokala artisterna på festivalen.
STT-medarbetaren Christer Grandin var en av de lokala artisterna på festivalen.Foto: 
Dan Viktor och Malin Foxdal ? två unga och begåvade artister som vann många festivalbesökares hjärta. FOTO : leif dahl
Dan Viktor och Malin Foxdal ? två unga och begåvade artister som vann många festivalbesökares hjärta. FOTO : leif dahlFoto: 
Taube, Sjöberg och Vreeswijk bjöd Claes Jansson publliken på.
Taube, Sjöberg och Vreeswijk bjöd Claes Jansson publliken på.Foto: 
CajsaStina Åkerström ? en visfestivalens stora affischnamn.
CajsaStina Åkerström ? en visfestivalens stora affischnamn.Foto: 

Det var många artister att hålla reda på för publiken ute vid Fänneslunda kyrkoruin i helgen. Uppträdanden på stora scenen varvades med spelningar inne i ruinen. Både fredagen och lördagen bjöd på visupplevelser som uppskattades. De mer kända namnen givetvis, men det fanns även andra som fick god respons för vad de gjorde, exempelvis STT-medarbetaren Christer Grandin från Nitta.

Fredagens huvudnummer var CajsaStina Åkerström. Under en knapp timme sjöng hon visor av bland andra Evert Taube och Ruben Nilsson, samt lite egna låtar. Därefter tog gruppen Vier Brillen över, med fartfylld musik och roliga texter.

Annons

På lördagseftermiddagen kom Claes Jansson upp på scenen, med Mikael Skoglund på piano. Claes inledde med Birger Sjöberg och Taube och fortsatte med några mer eller mindre kända stycken av Cornelis Vreeswijk.

Framåt nio på kvällen kom Göran Fristorp och började med att konstatera att det inte regnade. Tre av fyra festivaler brukar vara regniga enligt honom, men svenskar är ett tåligt släkte och går efter almanackan heller än vädret.

Hur summeras då årets upplaga av Visfestivalen?

– Det var jättebra enligt folk och artister. Publiksiffran för låg givetvis, det var mindre än förra året, säger festivalgeneralen Stefan Sandström.

Var det någon eller några som stack ut?

– Ingen nämnd ingen glömd, men var det några som stack ut lite var det Vier Brillen, gladmusik med humor, säger Stefan.

Dessutom flaggar han lite extra för de yngre förmågorna som fick sin chans i VISUPP-finalen. Där korades två pristagare. Etta blev syskonen Ludvig och Kajsa Nordholm. Tvåa blev Mathias Melo. Förstapriset var att få framträda på Uppsala visfestival nästa år, medan tvåan får komma tillbaka till Fänneslunda nästa gång. Unga vistalanger har annars inte många möjligheter.

– Det finns många urduktiga, men alldeles för få scener, säger Stefan.

Med all positiv respons siktar Stefan och övriga på en festival nästa år också.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons