Annons
Nyheter

Två program bort från Tingsholm

Två program vid Tingsholmsgymnasiet försvinner, som ett sätt att anpassa verksamheten efter den hårdare konkurrensen om det minskande antalet elever.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012

Det blir barn- och fritidsprogrammet samt estetiska programmet som föreslås försvinna vid Tingsholmsgymnasiet. Beslut i ärendet tas i kommunstyrelsen (ks) den 20 februari.

I går överlämnades förslaget formellt till ks.

Annons

Förslaget bygger på ett beslut som togs i ks i höstas att Tingsholmsgymnasiet ska bantas med motsvarande fyra program.

Det minskande elevunderlaget de kommande åren angavs som motiv till denna förändring. Två faktorer talar för detta:

? Dels kommer elevkullarna de närmaste åren att minska.

? Dels har konkurrensen om de elever som söker till gymnasiet hårdnat. Möjligheten att fritt söka till symnasium i Sjuhäradskommunerna spelar här en roll.

Förslaget som i går överlämnades till kommunstyrelsen har tagits fram av gymnasieledningen i Ulricehamns kommun. Det bygger på färska siffror för vårens ansökningar till gymnasieutbildningen i höst.

Catrine Berglund, verksamhetschef för skolområde Tingsholm, berättar att de tagit hänsyn till flera faktorer när de arbetat fram förslaget på framtida programutbud. ?

– Bland annat har vi tagit hänsyn till antalet sökande elever, arbetat efter ett genus- och kompetensförsörjningsperspektiv samt haft en ambition att inte rubba jämvikten mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program, berättar hon.

Konkurrensen om elever till gymnasieskolorna har hårdnat, säger Catrine Berglund.

– Vi på Tingsholmsgymnasiet måste se till att ytterligare lyfta fram vad vi står för och hur det är att läsa hos oss. Vi är en bra skola och vi ska fortsätta att vara ett attraktivt val för elever i framtiden. Ett led i detta är att skapa en trevlig miljö på skolan, men även att erbjuda ett programutbud som både är ekonomiskt försvarbart och som samtidigt ger våra elever en god utbildning med fina upplevelser och erfarenheter. Vi skall arbeta för att eleverna verkligen ska känna att vi satsar på dem, avslutar hon. ?

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons