Annons
Nyheter

Två nya förskolor behövs

Den nya Stadsskogens förskola i Ulricehamn är redan fylld. Ytterligare förskolor behövs i centralorten för att klara framtida efterfrågan på barnomsorg.
Nyheter • Publicerad 17 december 2010

Det framgår av den strukturplan för skolan som läggs på skolpolitikernas bord i nästa vecka.

Planen har två syften:

Annons

? Föreslå åtgärder för skolor som kraftigt understiger beslutade normer om skolstorlek.

? Ta fram en långsiktig plan för hela skolverksamheten för kommunen.

I planen konstateras att antalet elever i centralorten kommer att öka kraftigt kommande år.

Även antalet barn i förskolan i centralorten ökar.

Därför krävs beslut om utbyggnad av skolverksamheten (förskoleklass- årskurs sex) med 250-300 elever.

Även årskurs sju-nio ökar i centralorten. Stenbocksskolan kommer att växa med drygt 100 elevplatser den kommande tioårsperioden.

Mot bakgrund av detta anges följande möjligheter för förskoleverksamheten:

I skolområde Centrum väntas åldersgruppen 1-5 år öka med närmare 130 barn fram till 2015 och sedan med ytterligare 140 barn till 2020.

Eftersom det redan i dag finns efterfrågan på förskoleplatser i centralorten innebär detta att antalet förskoleplatser måste utökas med cirka 250 fram till 2020. Vilket i sig innebär att 15 nya förskoleavdelningar behöver startas under perioden.

För att klara detta skissas dels på en ny förskola närmare centrum/Åsunden, dels på en ny förskola för att täcka behovet vid området runt Bogesundsskolan.

Annons

För grundskolan är det ökningen av elevunderlaget i centralorten som är i fokus. Ett antal alternativa lösningar målas upp:

? Ett alternativ är att en helt ny skola byggs i södra delen av centralorten, dimensionerad för att kunna ta emot 300 elever från förskoleklass till årskurs sex, till en uppskattad kostnad av 80 miljoner kronor. Trots detta behövs om- och tillbyggnad vid Bogesundsskolan och förskolan Villa Villekulla, vilket innebär en investering om ytterligare cirka 20 miljoner kronor.

? Befintliga skolor, Bogesund och Ulrika, byggs ut för att sammantaget klara ytterligare 300 elever. Kostnad: 20 miljoner kronor. Men då återstår behov av förskolelokaler och matsal till en kostnad om ytterligare 20 miljoner.

? En flytt av årskurs sex till nuvarande högstadium Stenbocksskolan.

? Ytterligare ett alternativ är att en ny tvåparallellig F-9 skola byggs med plats för upp emot 500 elever. Kostnaden här uppskattas till cirka 120 miljoner

Skolorna utanför centralorten minskar däremot. Enligt prognoser kommer dock ingen skola att hamna påtagligt under gällande normer för skolstorlek.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons