Annons
Nyheter

Trots klagomål töms inte containern

Flera gånger det senaste halvåret har det legat wellpapp och kartonger i drivor vid återvinningsstationen i Ölsremma.
Ove Gabrielsson, är en av traktens invånare som nu har fått nog.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2011
Flera gånger har invånare från Ölsremma ringt till Förpacknings och tidningsinsamlingen eftersom containern med papp varit överfull. Ändå har containern inte tömts. ? Jag klagar inte på de som slänger skräpet utanför containern. Det kan jag förstå mycket väl efterssom den ofta är överfull. Vad jag däremot klagar på är att containern inte töms när den är full, säger Ove Gabrielsson, boende 200 meter från återvinningscentralen i Ölsremma.Foto: Cecilia Hugosson

– Vi ringer och talar om när containern är full. Sedan går det en vecka och det händer ingenting. Då ringer vi igen och väntar. Det händer fortfarande ingenting, säger Ove Gabrielsson.

I Ölsremma ska containern tömmas på wellpapp och kartonger var sjätte vecka. Förpacknings och tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för tömningen.

Annons

Enligt Annika Dahlberg, informationsansvarig på FTI, är ambitionen att en container ska tömmas när den är mellan 80-90 procent full.

– Tömmer vi containern för tidigt är det ur miljösynpunkt en onödig sträcka att köra för att hämta avfallet. Tömmer vi försent så hamnar det kartonger utanför vilket blir jobbigt för de boende i området, säger hon.

Enligt Magnus Sandström, FTI:s insamlingsansvarige för Ulricehamnsområdet, har deras anlitade entreprenör missat att tömma containern två gånger det senaste halvåret. Första gången var den 29:e mars och den andra för drygt tio dagar sedan, den 19:e juli.

– Första gången berodde det på strul med listorna över vilka containrar som skulle tömmas. Den här gången vet jag faktiskt inte va det kan bero på, säger Magnus Sandström.

Sedan mitten av juni har det inkommit nio rapporter till FTI om att containern varit överfull.

– Vi är flera invånare som har ringt FTI och bett om tömning, responsen vi fått är att det ska åtgärdas men ändå händer ingenting, säger Ove Gabrielsson.

Annika Dahlberg menar att FTI ansvarar över att reglera antalet containertömningar utefter behov.

– När vi får in synpunkter så ser vi om man kan öka tömningsfrekvensen, alternativt ställa dit en till container. Jag kan inte svara på varför det här inte har skett ännu.

Magnus Sandström menar att det inte behövs fler containrar. Det som behövs är att containern töms när den ska.

– Jag har pratat med entreprenören som ska utföra en tömning nu. Sedan ska jag sätta mig ner och ha ett rejält samtal med dem om att de i fortsättningen ska sköta tömningen enligt tidsplanen, säger Magnus Sandström.

Annons

Ove Gabrielsson hoppas nu att FTI ska sköta sin uppföljning.

– Man kan undra om tömningen sker så sporadiskt för att vi ligger i periferin. Men ska olika områden behandlas annorlunda? frågar sig Ove Gabrielsson.

Det menar Magnus Sandström att de inte ska.

- Vi gör inga undantag pågrund av att Ölsremma ligger i periferin, utan målsättningen är densamma i hela landet, säger Magnus Sandström

Cecilia Hugosson

cecilia.hugosson@ut.se

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons