Annons
Nyheter

Troligt nej till omvänd skolskjuts

Det blir av allt att döma inget försök med omvänd skolskjuts som ett sätt att öka elevunderlaget för Marbäcks skola.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2013

Motionen från Socialdemokraterna i Ulricehamn lämnades i våras till kommunfullmäktige.

Samtidigt som Marbäcks skola tappar elever så ökar antalet elever vid grundskolorna i centralorten, vilket skapar problem för dessa skolor att kunna ta emot alla elever, konstaterades i motionen.

Annons

Tanken var att intresset för skolplacering i Marbäck hos företrädesvis boende i södra Ulricehamn därför skulle undersökas.

Även möjligheterna att införa så kallad omvänd skolskjuts för att göra det möjligt för barn i södra delen av centralorten att gå i skolan i Marbäck skulle utredas. Liksam tillhörande frågor som konsekvenser och ekonomi.

Men förslaget till beslut från kommunstyrelsen, som låtit utreda motionen, är att avslå densamma.

Det bygger på den genomgång som förvaltningen har gjort. Här betonas att elever som bor i Ulricehamns centralort har sin skolgång förlagd till Bogesundsskolan eller Ulrikaskolan. Dessa skolor har i likhet med alla övriga kommunala grundskolor ett fastställt skolupptagningsområde för att tydliggöra vilken skola en elev tillhör.

Skolupptagningsområdena kan förvissa ändras. En eventuell förändring av skolornas upptagningsområden bör dock inte leda till att ett bostadsområde delas mellan två skolor.

Problemet är att en överflyttning av elever som exempelvis bor i Fridkulla och Fredriksberg kan innebära att det maximala elevantalet för Marbäcks skola kan komma att överskridas.

Att förändra skolupptagningsområden är inte alltid bra. Därför förordar förvaltningen en frivillighet om det är så att elever ska skjutsas ut till Marbäck från Ulricehamn. Denna frivillighet bör inte gälla ett specifikt område i centralorten utan gälla alla elever som hör till Bogesundsskolan och Ulrikaskolan.

Förvaltningen understyrker vikten av en likvärdig behandling inom kommunen vad gäller skolor som har ett litet elevunderlag och därmed också ett för lågt lokalutnyttjande. Tvärreds skola är i en liknande situation som Marbäcks skola och ytterligare skolor har en negativ trend vad gäller elevantalet.

Förslaget berör även fritidshemmen. Fritidshemmen ska stärka skolan och bygga upp kamratrelationer, vilket innebär att i det fallet elever flyttas från Ulricehamn till Marbäck och dessa elever är placerade i fritidshem före och/eller efter skolan, så bör dessa elever erbjudas plats i fritidshemmet i Marbäck.

Följden blir i så fall att eleverna inte är berättigade skolskjuts, då skolskjuts endast tillhandahålls i anslutning till skolans start- och sluttider.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons