Annons
Nyheter

Trebarnspappan vill att skolmaten ska utredas – politikerna ska syna frågan

Politiken tar till sig medborgarförslaget och låter fullmäktige ta beslutet.
– Efter min insändare har flera föräldrar hört av sig, säger Niklas Bergving.
Ulricehamn • Publicerad 27 februari 2023 • Uppdaterad 28 februari 2023
Foto: Pernilla Rudenwall

Niklas Bergvings medborgarförslag om att kommunen ska utreda skolmaten fick ett positivt bemötande av kommunfullmäktige. För den normala hanteringen är att förslagen går vidare till kommunstyrelsen, som sedan besvarar motionen och då inte sällan med resultatet att det på olika grunder blir avslag. Men alltså inte den här gången.

– Presidiet beslutade att motionen ska gå till kommunstyrelsen för behandling, men att den sedan lämnas till fullmäktige för ett beslut, säger fullmäktiges ordförande Roland Karlsson (C).

Annons

Orsaken till den här ordningen är att fullmäktige fått uppdraget att vitalisera sitt arbete och bland annat lyfta upp frågor som kan vara av lite större intresse för allmänheten. Något som skolmatsfrågan definitivt är.

En som alltså reagerat är Niklas Bergving, som nu skickat in ett medborgarförslag till fullmäktige. Något han också utvecklade i en insändare i UT.

– Jag är pappa till tre döttrar och har reagerat på att de väldigt ofta kommer hem från skolan och är hungriga. När man då frågar hur det varit i skolan så får man många gånger höra att maten inte varit bra och att de inte har ätit något. Och då måste jag som förälder agera.

För att inte bara utgå från barnens version har han pratat med andra elever, föräldrar och lärare om problematiken som han upplever med bristande matintag under skoldagen.

Niklas Bergving
Niklas BergvingFoto: Pernilla Rudenwall

– Det ger energibrist och man får svårare att hänga med på lektionerna, säger Niklas Bergving.

Därför har hans döttrar fått speciallösningar som ska lösa situationen – den yngsta får frukost hemma innan hon åker till frukosten på skolan. Medan de två äldsta får specialkost, trots att de inte har allergier.

– Det kan vara något så enkelt som att de får korv och potatis uppdelat på tallriken och inte blandat i någon sorts röra.

I sitt medborgarförslag föreslår han i ett första steg att kommunen ska undersöka hur mycket näring barnen får i sig i skolan. Om det då visar sig att barnen generellt sett äter för lite, så bör man starta ett projekt för att få till en ändring av skolmaten.

– Vi har ju lyckats få till en lösning för våra barn och som fungerar hyfsat bra. Men eftersom många andra också upplever de här problemen, så är det väl bättre att försöka göra något som fungerar för hela Ulricehamns kommun, säger Niklas Bergving.

– Efter min insändare i lördagens UT har flera föräldrar hört av sig och berättat att de också upplevt samma problem som jag har skrivit om.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Leif FjellströmSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons