Annons
Nyheter

Tre stora inbrott på kort tid

Butikerna i Gällstad fortsätter att vara hårt drabbade av inbrott. I augusti drabbades Åhman och Nielsen, nu i veckan Sjöboden och Ivanhoe.
Nyheter • Publicerad 16 september 2011
Tjuvarna tog sig in i källaren, berättar Lars-Erik Göthager. Sedan visste de exakt vad de var ute efter och försvann på några minuter.
Tjuvarna tog sig in i källaren, berättar Lars-Erik Göthager. Sedan visste de exakt vad de var ute efter och försvann på några minuter.Foto: Anders Rosenberg

Halv tre natten till fredagen vaknade Lars-Erik Göthager, en av ägarna till butiken Ivanhoe, av att larmet gick i butiken. Han bor så nära att han hör larmet.

– Nu är det allvar, nu åker vi, sade han till sin fru.

Annons

Trots att det bara är ett par hundra meter tar de bilen till butiken. Det känns lite säkrare att sitta i bilen och snabbt kunna åka därifrån om situationen skulle bli hotfull.

Tre eller fyra minuter efter att larmet gick var de på plats. Ändå var allt över. Dörren till källaren hade brutits upp och tjuvarna hade fått med sig ett hundratal jackor av märket Sailracing, allt till ett värde av cirka 100 000.

– De hade gått in genom en kraftig ståldörr, inte brytt sig om larmet och vetat vad de skulle ta.

– Man blir besviken och trött. De förstör dörrar, det blir höga självrisker, det är kostsamt, och varorna finns inte kvar att sälja. Det är ju inte kalsonger de tar heller, det är de dyraste kläderna vi har.

Inbrottet hos Ivanhoe är alltså det tredje på kort tid.

Natten mellan tisdag och onsdag bröt sig någon in i butiken Sjöboden i Gällstad och rensade butiken. Kläder för ett värde av runt 500 000 kronor stals.

– Det är jobbigt, mycket besvär, säger Peter Karstorp som äger butiken tillsammans med sin fru Tina.

Tjuvarna har tagit sig in genom att krossa en fönsterruta och de har lyckats göra larmet obrukbart.

– De måste haft gott om tid på sig, de rensade butiken, den var i stort sett tömd.

I slutet av augusti var det Åhman och Nielsen som drabbades. Då stals plagg till ett värde av en halv miljon kronor, efter att tjuvarna tagit sig in genom att krossa ett fönster vid entrén.

Annons

Butikerna i Gällstad är sedan tidigare hårt drabbade av inbrott. Alla tre nu drabbade har haft liknande inbrott förut och bland annat har även Lager 157 drabbats av stora stölder.

Bland annat kan det handla om en kombination av att det finns stora värden på en plats där lite folk är i rörelse nattetid, och dit polisen inte alltid kan ta sig så snabbt.

Butiksägarna säger att det är svårt att helt skydda sig. Speciellt när det i många fall handlar om mycket välorganiserade stölder.

– Det går, men det är ju kostbart och någonstans finns en gräns, säger Lars-Erik Göthager.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons