Annons
Nyheter

Tre skolor riskerar nedläggning

Tre skolor i Ulricehamns kommun läggs ner.
Så ska kvaliteten i skolan höjas.
Förslaget läggs fram av beredningen för lärande.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012

Det är skolorna i Marbäck, Vegby och Dalum som kan komma att stängas, om förslaget går igenom.

Eleverna i dessa skolor ska i stället gå i andra närliggande skolor.

Annons

Totalt berörs motsvarande cirka 225 elever i de tre skolorna.

Vikande elevunderlag är främsta skälet till förslaget. Med färre elever blir det svårt att upprätthålla kvaliteten i undervisningen.

Till detta kommer kraven i nya skollagen, som ska efterlevas fullt ut 2015. Dessutom ska lärarnas arbetssätt anpassas till de nya förutsättningarna, som anges i skollagen.

– Det handlar om att få möjlighet att jobba professionellt. Lärarna i dag gör visserligen ett jättebra jobb. Men med de nya kraven i skollagen ändras förutsättningarna, säger beredningsledare Birgit Andersson (FP).

– Kvaliteten i skolan är viktigare än att bevara vissa skolor. I vårt förslag försöker vi se till elevernas bästa, säger Birgit Andersson.

Är förslaget förankrat hos kommuninvånarna?

– Sett ur ett lokalt perspektiv inser vi att detta skapar oro. Sett ur ett helhetsperspektiv där elevernas bästa är i fokus, tror jag däremot att det finns ett stöd. Samhällena kan leva vidare även om skolor läggs ner, säger Birgit Andersson.

Kraven i nya skollagen gör att nedläggningen av de tre skolorna bör vara genomförd senast inför höstterminen 2015.

Förslaget överlämnades i måndags till kommunfullmäktiges vice ordförande Berit Frändås. Efter en formell överlämning i kommunfullmäktige väntar ytterligare beredning i kommunstyrelsen innan ett beslut i frågan kan tas.

Förslaget har redan lett till debatt inom den politiskt tillsatta beredningen. Där har två partier – centern och miljöpartiet – anmält avvikande uppfattning.

Annons

– Det har varit väldigt mycket diskussioner. I beredningen är vi eniga om att vissa förändringar behövs. Däremot har det visat sig att vi inte är eniga om det förslag som läggs fram, säger Birgit Andersson, beredningsledare.

Det är på uppdrag av kommunfullmäktige som beredningen tittat på hur skolstrukturen utanför centralorten Ulricehamn ska utformas.

Att inte Ulricehamn ingår i uppdraget beror på att situationen där redan är akut, vad gäller skolstrukturen. Den frågan har därför redan lyfts av kommunstyrelsen.

Birgit Andersson och vice beredningsledare Jan Forsman (S) poängterar att förslaget inte läggs i syfte att minska på kommunens kostnader.

– Det har enbart med kvaliteten i undervisningen att göra. Vilka ekonomiska konsekvenser förslaget ger är inget som vi tittat på, säger Jan Forsman.

Frågor och svar om förslaget

Varför föreslås nedläggning av tre skolor?

Främsta förklaringen är ett minskande elevunderlag. Men även i skolorna i Blidsberg, Timmele F-6, Hössna och Tvärred minskar elevunderlaget.

Varför föreslås just Dalum, Marbäck och Vegby läggas ner?

– Syftet är att samla eleverna i södra skolområdet i tre grundskolor, nämligen Tvärred, Gällstad och Hössna. I norra skolområdet samlas undervisningen till två grundskolor, nämligen Hökerum och Timmeles både skolor (F-6 och 7-9). Timmele skola blir alltså en sammanhållen F-9-skola.

Hur ska förändringen gå till?

– Sammanslagningen måste planeras noggrant för att kvalitetsmålen ska nås. Det ska ske i etapper beroende på att både lärare och elever finns i några skolor, medan vissa om– och tillbyggnader behövs i andra.

Hur presenteras förändringen?

– De skolor som inte läggs ner får funktionen av nya skolor, då arbetssättet vid dessa skolor anpassas till den nya situationen. Det blir alltså inte så att vissa skolor bara fylls på med ytterligare några elever.

Var ska eleverna i de skolor som stängs få sin skolgång?

– Eleverna i Vegby flyttas till Tvärred eller Gällstad. Enligt beredningen finns här kapacitet att ta emot samtliga elever som berörs.

– Eleverna i Marbäck flyttas till Ulricehamn och till Gällstad. Några detaljer kring hur detta ska ske finns inte. Troligen kommer viss om- och tillbyggnad att behövas.

– Eleverna i Dalum flyttas till Blidsberg och Timmele. Även här kommer troligen viss tillbyggnad behövas.

I Ulricehamn är situationen den omvända med överfulla klassrum och utrymmesbrist. Varför flyttas inte elever från skolorna i Ulricehamn till Marbäck, istället för vice versa?

– Det finns egentligen inget riktigt bra svar på detta. Vi bedömer inte det som realistiskt.

Personalförändringar?

– Det kan det bli. Det är inget som beredningen vägt in.

Ekonomiska konsekvenser?

– Heller inget som beredningen har vägt in. Men förändringarna innebär ökade skolskjutsar, samt om- och tillbyggnad av vissa av skolorna.

(Källa: Bygger på förslaget från beredningen för lärande om skolstrukturer utanför centralorten)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons