Annons
Nyheter

Tre förskolor bildar intraprenad

Nu är det klart att förskolorna Tre Rosor, Stadsskogen och Åsundavy bildar intraprenad.
Nyheter • Publicerad 9 november 2011

Med intraprenad menas att en del av en kommunal verksamhet bryter sig ur och bildar en egen enhet. Personalen är fortfarande anställd av kommunen, och intraprenaden ska följa de regler och riktlinjer som gäller för övrig verksamhet.

I januari lämnade skolområde centrum förskolas rektor Siv Åkesson in en intresseanmälan om att starta intraprenad för de tre förskolorna. I oktober fick kommunstyrelsen ta emot ett utlåtande från Göran Nyman, chef för välfärd, lärande och samhällsutveckling. Göran Nyman är positiv till planerna och förslog i en skrivelse i oktober att politikerna skulle ställa sig bakom förslaget. I måndags beslutade kommunstyrelsen att godkänna intraprenaden.

Annons

Enligt Siv Åkesson har det förts positiva diskussioner i personalgruppen, och två personalrepresentanter är delaktiga i arbetet inför de förändringar som börjar gälla i januari nästa år.

– Vi ska försöka arbeta med ekonomin mer långsiktigt. Det är begränsade resurser inom förskoleverksamheten och det blir en utmaning att använda dem på bästa sätt. Vi strävar efter hållbarhet inom alla områden, säger hon.

Siv Åkesson poängterar att det fortfarande handlar om kommunal verksamhet och att kommunen är huvudman. Skillnaderna är delvis ekonomiska. Ett eventuellt överskott från enheten, som ska kallas Emilia centrum, kommer inte att gå tillbaka till kommunens allmänna verksamhet. I stället får enheten behålla överskottet till kommande behov eller till exempelvis kompetensutveckling.

Kösystemet till Emilia centrum kommer att fungera på samma sätt som tidigare.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons