Annons
Nyheter

Tranemo får bakläxa om socialbidrag

En kvinna som är utländsk medborgare nekades ekonomiskt bistånd av Tranemo kommun med motiveringen att hon inte hade lyckats få tillräckligt med jobb under sin tid i Sverige. Men nu får kommunen bakläxa av förvaltningsrätten i Jönköping.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2014

Kvinnan är utländsk medborgare men har bott i Sverige sedan 2011. Hon har ansökt hos Tranemo kommun om ekonomiskt bistånd till hyra, uppehälle och bostad för en månad i slutet av förra året.

Kommunen sa nej till detta. Bland annat ansåg kommunen att kvinnan saknade så kallad uppehållsrätt i Sverige, vilket gör att hon saknar rätt till ekonomiskt bistånd.

Annons

Reglerna är sådana att en medborgare från ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) har så kallad uppehållsrätt om hen är arbetstagare, eller har kommit till Sverige för att söka arbete och har en verklig möjlighet att få en anställning.

Frågan är alltså om kvinnan är arbetstagare eller söker arbete och har en möjlighet att få en anställning.

Tranemo kommun ansåg att så inte är fallet. Bland annat tog man upp att kvinnan sökt hundratals arbeten sedan hon kom till Sverige 2011 och bara hade lyckats få ett par tillfälliga arbeten.

Men förvaltningsrätten tycker alltså annorlunda. Rätten tar upp att kvinnan trots allt har haft två anställningar från det att hon folkbokfördes i Tranemo i april förra året och fram till oktober då hon överklagade kommunens beslut. Kvinnan har också varit inskriven vid Arbetsförmedlingen och sökt arbete.

Rätten skriver i sin dom att kvinnan vid tiden för det överklagade beslutet alltså hade en verklig möjlighet till anställning.

Kommunens beslut ska därför upphävas, ärendet handläggas igen för att sedan gå till nytt beslut.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons