Annons
Nyheter

Trafikverket får bakläxa om riksväg 40

En av de som överklagat riksväg 40 får rätt av regeringen. Nu måste Trafikverket försöka hitta en ny dragning av en av de anslutande vägarna.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2012

Håkan Wennerström som är regionchef på Trafikverket är främst glad över att regeringen nu har fattat ett beslut om vägen.

– Det har vi längtat efter länge. Sedan är det inte ett helt rent beslut, utan med visst förbehåll. Det vi gör just nu är att vi förbereder oss och tittar på vad det här kan innebära, säger han.

Annons

Regeringens beslut vad avser utbyggnaden av riksväg 40 blev offentligt under onsdagen. I beslutet framgår alltså att regeringen har gett en av de som överklagat rätt.

Mannen som har överklagat säger att han accepterar läget av riksväg 40 men motsätter sig placeringen av Hökerumsmotet och en anslutande väg, väg 1829. Båda dessa bör enligt mannen istället placeras längre österut.

Skälet han anger är att placeringen av motet och vägen leder till "omotiverad fragmentisering av landskapet och att reglerna om minsta intrång därmed inte har beaktats."

Regeringen konstaterar att en del av den aktuella vägen har lokaliserats utanför den tillåtna korridoren.

"Arbetsplanen strider därför i denna del mot regeringens tillåtlighetsbeslut. Vidare är det inte visat att väg 1829 i sträckningen från trafikplatsen och söderut fram till nuvarande väg 40 fått ett sådant läge och utförande att ändamålet med vägen vinns med minsta intrång och olägenhet utan oskälig kostnad."

Därför ska arbetsplanen för vägen upphävas i den delen och ärendet skickas tillbaka till Trafikverket för ytterligare utredning.

Exakt vad regeringens beslut innebär för det kommande arbetet med vägen är för tidigt att säga, enligt Håkan Wennerström.

– Vi har inte sett regeringens beslut i sin helhet. När vi har gjort det vet vi om det försenar eller inte. Nu tycker vi det är bra att vi har fått beslutet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons