Annons
Nyheter

Trädgården får ett lyft

Vanligtvis fylls tvåvåningshuset Trädgården på Storgatan med föreningsmöten, dans och qigong. Men nu ekar hammarslagen i de tomma lokalerna. Verksamheten ligger nere fram till den 1 september medan byggnaden renoveras.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2011
Hantverkaren Björn Törnqvist sågar till Trädgårdens nya ekparkett.Foto: Jennie Aquilonius

Det hamras och sågas i Trädgårdens samlingslokal. Hantverkarna Jan Lindgren och Björn Törnqvist är i full färd med att lägga in ekparkett. John Svensson, som är medlem i Pensionärernas riksorganisation, PRO, en av sex föreningar som gemensamt äger fastigheten, hoppas på att snart kunna dansa här.

– Det kunde vi inte förut. Golvet bestod av linoleummatta och var för dåligt, säger han.

Annons

De sex föreningarna bildar tillsammans Handikapprörelsens fastighetsförening i Ulricehamn, och ordnar bland annat gymnastik, bingo samt linedance för sina medlemmar. Tre dagar i veckan brukar bridgeföreningen Redubbelt hyra lokalerna. En stor del av verksamheten ligger dock nere under sommaren och påverkas inte av ombyggnationen. Renoveringen har pågått sedan den 2 maj 2011 och de nya lokalerna förväntas stå klara i september. Kostnaden på 2,6 miljoner kronor finansieras med bidrag från Boverket, Ulricehamns kommun och Sparbankens Ulrikafond.

Allt började år 2009 med diskussioner om att lägga in ett nytt golv. Byggnaden behövde också anpassas till personer med funktionsnedsättningar eftersom regeringen höjt kraven på tillgängligheten i bland annat allmänna lokaler. Nu installeras två nya toaletter och den ursprunglig rampen har bytts ut mot en bredare. Även en brandtrappa från andra våningen är under produktion.

Lokalen ska fungera för många olika aktiviteter och eftersom både Synskadades riksförbund och Hörselskadades förening är med i HFU är det noga med ljud och ljus.

- Vi har köpt en ljudanläggning för 100 000 kronor och fräst in ljudslingor i golvet. Taket har också ljudisolerats, säger John Svensson.

Även ett ventilationssystem med återvinningsvärme ska installeras till ett pris på 380 000 kronor.

– Om vi tidigare var 100–125 personer i lokalen blev det så varmt att det knappt gick att vara här. Det nya systemet är mer miljövänligt eftersom luften renas och återanvänds, vilket gör att vi eldar mindre för kråkorna.

En bättre kontakt mellan andra våningens balkong och samlingslokalen har skapats genom att en utskjutande vägg togs bort och det heltäckande staketet har ersatts av ett med spjälor.

Samlingsrummet är fullbokat av föreningsverksamhet under veckorna, men John Svensson hoppas kunna hyra ut lokalen på helger i höst till bland annat födelsedagar och bröllop.

Fastigheten Trädgården är belägen på Storgatan 38 i Ulricehamn. Huset ägs gemensamt av Astma och allergiföreningen, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, Hörselskadades förening, Neurologiskt handikappades riksförbund Ätradal, Pensionärernas riksorganisation och Synskadades riksförbund som tillsammans bildar föreningen Handikapprörelsens fastighetsförening.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons