”Trädet blir sig aldrig likt efter det här”

Nyheter Artikeln publicerades

– När jag räknar till tre så är du helt vaken.
– Ett. Två. Tre.
Imorgon kommer en hypnotisör till Trädet.

Den som besöker Erik Olkiewicz hypnosshow imorgon kommer att ställas inför ett svårt val. Stanna i publikens trygga gemenskap, eller själv ge sig upp på scen för att bli hypnotiserad.
– Jag kidnappar deras fantasi, och får dem att göra det jag säger, säger Erik Olkiewicz.
Han har studerat hypnos i Sverige, Storbritannien och Las Vegas. Imorgon använder han sina kunskaper för att få besökarna att göra oväntade saker på scen. Ett av hans favoritmoment i showen är att hypnotisera människor så att de glömmer var munnen sitter och sedan ge dem ett glas vatten. Ett annat är att få dem att tro att de är världsmästare på kurragömma.
– De tror att de är mästare på att gömma sig, men i själva verket väljer de bara dumma platser. De blir som fyraåringar, de kan sätta sig mitt på scenen och hålla för ögonen eller krypa ihop som en boll.
Enligt Erik Olkiewicz är hypnos ett missförstått fenomen. Det handlar inte om att ta över någons sinne, utan är i själva verket en övning i djup meditation.
– De som blivit hypnotiserade mår mentalt och fysiskt strålande, säger han.
Den som vill hypnotiseras måste vara minst 18 år, men Erik Olkiewicz intygar att det är en säker underhållningsform. Han försöker locka fram den hypnotiserades lekfulla sida, inte få någon att göra något som strider mot personens etik och moral. För dem som ändå väljer att stanna i publiken utlovar Erik Olkiewicz en skrattfest.
– Tänk att du sitter där och ser ekonomichefen, som vanligtvis är ganska stel, bli hypnotiserad. Varje gång han hör Can’t touch this ställer han sig upp och dansar som om han har studsbollar i sina skor.
Enligt Erik Olkiewicz måste man inte tro på hypnos för att det ska fungera. Allt som krävs är att man lyssnar på hans instruktioner.
Vad säger du till skeptikerna?
– En skeptiker har tre frågor att ställa till sig själv. Har jag någonsin sett en hypnosshow? Har jag själv blivit hypnotiserad? Har jag sett någon annan bli hypnotiserad? För att sluta vara skeptiker måste du kunna svara ja på minst en av de här frågorna.
– Du kan komma som skeptiker men du kommer att gå därifrån som frälst. Hypnos finns. Trädet blir sig aldrig likt efter det här.