Annons
Nyheter

Töve och Tjäder ger ut ny bok om bygden

De hade tänkt länge på att ge ut en ny bok om bygden, men inte hittat ett dragplåster. Vad skulle kunna locka publiken till Ätradalen? När Änglagårdsfilmen kom var saken klar.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011
Agneta Tjäder och Jan Töve ville göra en helt ny bok om Ulricehamnsbygden: Änglagårdsbygd. Ett tjugo tal nedslag runt om i trakterna längs Änglagårdsvägarna. Vissa av reportagen var bokade i förväg, andra bara nedslag på ställen som verkade intressanta. Hans Allansson på Möne bil och mek verkstad reparerar det mesta.
Agneta Tjäder och Jan Töve ville göra en helt ny bok om Ulricehamnsbygden: Änglagårdsbygd. Ett tjugo tal nedslag runt om i trakterna längs Änglagårdsvägarna. Vissa av reportagen var bokade i förväg, andra bara nedslag på ställen som verkade intressanta. Hans Allansson på Möne bil och mek verkstad reparerar det mesta.Foto: Jan Töve

Tredje Änglagårdsfilmen och Colin Nutleys engagemang för Ulricehamnsbygden gav Agneta Tjäder idén att knyta de tänkta reportagen i den nya boken till Änglagårdsfilmen. De behövde inte ha en direkt koppling, men några av texterna skulle visa människorna i bygden och även några av de livsöden som Colin Nutley valt att göra film utav.

– Jag har skrivit med hjärtat. För att läsaren ska känna att "det där vill jag också uppleva", säger Agneta Tjäder.

Annons

För ett antal år sedan skrev Agneta Tjäder och Jan Töve boken Bygden runt sjön ihop. En bok om gårdarna runt sjön Åsunden och med kulturhistoria härifrån. Upplagan är slut och många har efterfrågat den.

– Det ringde folk nästan varje vecka och frågade om jag hade kvar några exemplar av Bygden runt sjön, säger Jan Töve.

Istället för att trycka en ny upplaga av boken bestämde sig Agneta Tjäder och Jan Töve att göra en helt ny bok: Änglagårdsbygd. Ett tjugo tal nedslag runt om i trakterna längs Änglagårdsvägarna men också intervjuer med enstaka människor. Vissa av reportagen var bokade i förväg, andra bara nedslag på ställen som verkade intressanta. Både Agneta Tjäder och Jan Töve lärde sig nya saker om hembygden.

– I Möne hittade vi en man, Hans Allansson, som kan laga allt. Han har verkstad dit man kan ta cykel, bil, dammsugare eller gräsklippare om man så vill, säger Agneta Tjäder.

– Hans verkstad var full av cyklar. Jag har aldrig sett så mycket cyklar på en plats, säger Jan Töve.

Boken inleds med fotografier från Lönnarp i Böne, den gård där Änglagård utspelar sig. Colin Nutley besökte gården för många år sedan och blev fullkomligt begeistrad i rummen och inredningen. När kvinnan som bodde där, Kerstin Fahlgren dog, skickade han ned en fotograf från Stockholm för att dokumentera gården där tiden verkade ha stått stilla.

De svartvita fotografierna som fotografen tog har Jan Töve och Agneta Tjäder fått låna till inledningen till sin bok.

– Det har varit väldigt lätt att samarbeta med Colin. Han och Sweetwater productions har ställt upp med många fotografier från filmen, säger Jan Töve.

Jan Töve och Agneta Tjäder har själva valt att ge ut sin bok och har inget förlag i ryggen. De började med intervjuer i maj och i början av oktober var boken klar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons