Annons
Nyheter

Torghandlarnas åsikter går isär

Kraven på kassaregister påverkar främst de torghandlare som har en seriös årsverksamhet.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2013
Foto: 
Foto: 

Från och med den 1 januari 2014 måste även torg- och marknadshandeln ha kassaregister, som ett led i utvidgningen av kassaregisterlagen.

Per Jerlbo, ägare av Din Deli, står på Stora torget i Ulricehamn och säljer varor från butiken på Humla torg på lördagsförmiddagen. Eftersom han driver butik är kassaapparaten inget problem.

Annons

– Min första tanke var att det är synd, för att det skulle drabba många småknallar. Men om man ändå får ha en årsomsättning på 180 000 kronor så är det ju inte främst de som drabbas, utan de mer seriösa knallarna. Då blir det något helt annat.

Per Jerlbo framhåller att det då finns en rättviseaspekt gentemot fasta handlare, men att det samtidigt är viktigt för en stad att ha en levande torghandel.

– Det är två sidor av myntet. Torghandel är viktigt i ett samhälle, det ger liv och rörelse. Handel föder mer handel, säger han.

Hans Madsén driver Vimbla bageri och är en aktiv torghandlare, inte bara på Humla torg utan året runt i stora delar av Sverige. Han är mycket kritisk till utvidgningen av lagen.

– Det är som om de vill ta död på torghandeln. När jag säljer bröd på julmarknader och min familj står och säljer på fem olika ställen, då måste vi ha fem olika kassapparater!

För Hans Madsén handlar det mycket om ökade omkostnader för bland annat kassaapparater, kvittorullar och ström.

– Det är inte alla torg som har tillgång till ström, och de sladdlösa apparaterna tål inte det väderlag som de kommer utsättas för. Det blir kyla på vintern och fukt och värme på sommaren, säger han.

Hans Madsén tror att han kommer behöva lägga ner sin verksamhet till nästa sommar.

– Så lite som vi tjänar som torghandlare så blir det svårt. Om apparaten skulle sluta fungera och skatteverket kommer så får man dessutom 10 000 kronor i vite. Det är åt helvete, säger Hans Madsén.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons