Annons
Nyheter

Tomma lägenheter kan bli bostäder för nyanlända

Tomma lägenheter i Tranemo kommun kan bli bostäder för nyanlända som flytt från krig och förtryck.
Det blir i så fall i de mindre samhällena där det finns lediga lägenheter som de nyanlända kan få bostad.
Nyheter • Publicerad 26 november 2013

En dialog om en sådan lösning pågår för närvarande mellan Tranemobostäder och migrationsverkets mottagningsenhet i Borås.

– Våra vakanser finns framför allt i Ljungsarp och Grimsås. Så där finns möjlighet att erbjuda bostäder, säger Lizz Wiklund, vd Tranemobostäder.

Annons

En modell som även migrationsverket ställer sig positiv till. Problemet är de bristfälliga bussförbindelserna till de samhällen det gäller. Det är en fråga som för Migrationsverket diskuterat med Västtrafik samt med andra bussbolag.

– Vi var redo att betala en del av kostnaden för en extra tur till området. Men den offert vi fått av Västtrafik blir för dyr, säger Stefan Bergman, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Borås.

Men han är fortfarande öppen för att hyra lägenheter i Grimsås, trots den bristfälliga kollektivtrafiken.

– Det är ändå ett bättre alternativ än att välja campingstugor eller liknande. I den här frågan ligger bollen hos kommunen och hos det kommunala bostadsbolaget, säger Stefan Bergman.

Om planerna på lägenheter för nyanlända kan genomföras, blir det fråga om närmare 20 bostäder som kan upplåtas. Dessa är fördelade på Grimsås med elva-tolv lägenheter och Ljungsarp med sex lägenheter.

Lizz Wiklund ser positivt på planerna.

– Med ökad uthyrningsgrad får vi ekonomiska möjligheter att satsa på underhåll av våra fastigheter. Tak, fasader samt våtutrymmen som tvättstugor och badrum är exempel på sådant som vi kan satsa på, tack vare de ökade intäkter som den här uthyrningen kan ge.

Hos det kommunala bostadsbolaget Stubo i Ulricehamns kommun ser man däremot inga möjligheter till uthyrning.

Bolaget hyr redan i dag ut cirka 20 lägenheter till migrationsverket. Men några ytterligare lägenheter kan inte hyras ut.

– I stort sett samtliga av våra lägenheter är uthyrda, säger Rolf Granlöf.

Annons

– För något år sedan hade vi vissa vakanser. Men i dag är läget ett annat.

Stort behov av asylbostäder

I ett brev till landets kommuner skriver Migrationsverket, Länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen om det stora behovet av fler bostäder för nyanlända.

Enligt en prognos kommer 55 200 nyanlända att beviljas uppehållstillstånd under 2014 och under 2015 förväntas antalet öka ytterligare.

Redan finns en dialog kring detta behov med landets kommuner, och kommunerna har också ökat sina åtaganden jämfört med tidigare.

Trots detta är behovet av bostäder fortfarande större än tillgången, vilket gör att många personer med beviljat uppehållstillstånd fortfarande väntar på kommunplacering för att efter flykt från svårt krigsdrabbade oroshärdar kunna fortsätta sitt liv i sitt nya hemland.

Kommunerna som erbjuder bostäder för människor som fått uppehållstillstånd av flyktingskäl får ersättning från migrationsverket för hyreskostnader.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons