Annons
Nyheter

Tomgångskörning vid sjön irriterar

Lastbilar som står på tomgång vid parkeringen norr om reningsverket irriterar närboende och flanörer. Tomgångskörning i mer än en minut strider mot de lokala miljöföreskrifterna.
Nyheter • Publicerad 16 april 2013
Lastbilar som med motorn igång väntar vid parkeringen norr om reningsverket har blivit ett litet irritationsmoment i Ulricehamn. I söndags stod tre bilar och väntade på att på leverera material till Åsundaterrassen. Ingen av förarna till bilarna på bilden är misstänkt för att ha brutit mot lagar eller regler. FOTO: Henrik Erickson
Lastbilar som med motorn igång väntar vid parkeringen norr om reningsverket har blivit ett litet irritationsmoment i Ulricehamn. I söndags stod tre bilar och väntade på att på leverera material till Åsundaterrassen. Ingen av förarna till bilarna på bilden är misstänkt för att ha brutit mot lagar eller regler. FOTO: Henrik EricksonFoto: 

Både boende i området och personer som ofta promenerar vid sjön har hört av sig till UT och undrat om det verkligen är tillåtet att lastbilar timma efter timma står på tomgång i Ulricehamns centrum.

Svaret är. Det är det inte. För samtliga fordon, och andra maskiner med förbränningsmotor, är det tomgångskörning maximalt en minut som gäller.

Annons

Det är framfört allt under helgerna som lastbilarna stått parkerade på grusparkeringen eller i dess närhet. De kommer med byggmaterial och betongelement till bygget vid Åsundaterrassen och om de kommer en tid när bygget inte är öppet så väntar de på platsen.

Så var det bland annat i söndags. Tre lastbilar stod under hela dagen och väntade och under de lite mer kyliga morgontimmarna hade minst en av dem motorn igång. Det är just detta som allmänhet uttrycker missnöje över.

Viktor Ståhl är för Hökerum byggs del ansvarig för byggarbetsplatsen och för honom kommer klagomålen som en nyhet.

– Jag har inte hört något om detta tidigare och jag undrar om de som irriterat sig på de här har pratat med chaufförerna eller med oss som bygger på platsen. Hade de gjort det så kunde vi ha löst det här snabbt och enkelt, säger Viktor Ståhl som säger att han nu ska föra en dialog med chaufförerna.

– Om folk upplever det som ett problem så pratar jag såklart med dem. Det är det lättaste sättet att få saken ur världen, fortsätter han.

Polisen skulle kunna agera i fall likt det som beskrivs ovan men de har inte fått någon anmälan till sig gällande parkeringen vid reningsverket.

– I allvarliga fall skulle det kunna handla om miljöbrott men det är väldigt sällsynt att tomgångskörning kommer dit. I Ulricehamn har det nog aldrig hänt, säger Malin Kannius som är närpolisbefäl.

Henrik Erickson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons