Annons
Nyheter

Tippens sorgebarn snart funktionsduglig

Förra året vann kommunen tvisten med företaget som hade byggt lakvattendammen. Nu pågår arbetet med att reparera anläggningen och det väntas vara klart i början av september.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2011

– Det har varit mycket jobb innan vi har kommit så här långt, men nu känns det bra, nu tror vi på detta, säger Marie Ström från kommunens energibolag, vilka ansvarar för skötsel och drift av anläggningen.

Lakvattendammen tillhör en anläggning som renar vattnet från soptippen. Anläggningen gör också att man inte behöver pumpa så mycket vatten till reningsverket.

Annons

Dammen kom till på initiativ av länsstyrelsen, beställdes av kommunen och började byggas av företaget Jonab 2003. Den började användas 2005. Kostnaden för kommunen blev 13 miljoner kronor.

2008 tog energibolaget över driften, och det var då ett antal fel upptäcktes, varvid en segdragen tvist inleddes. Bland annat handlade det om ett dräneringssystem som inte fungerade, sättskador och en felbyggd pumpstation.

Kommunen avsatte 6,5 miljoner kronor och befarade att det kunde kosta upp till 10 miljoner att få anläggningen funktionsduglig. Men så avgjordes tvisten till kommunens fördel av den så kallade Överbesiktningsnämnden och nu är det alltså istället företaget Jonab som får stå för arbetet.

Nu tar kommunen tillfället i akt att förbättra anläggningen ytterligare, enligt Marie Ström.

– De står för arbetet, men sedan har vi lagt till en del som vi önskar extra, som vi såg att vi behövde för att få anläggningen bättre.

Vad det kommer kosta är inte klart men Marie Ström tror att det blir runt en miljon kronor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons