Annons
Nyheter

Tio kommunanställda misstänks för dataintrång

Tio anställda inom äldreomsorgen åtalas för dataintrång efter att ha tittat i en före detta kollegas journal.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2012

Åtalet lämnades in till Borås tingsrätt på fredagen. Det är alltså tio personer som misstänks för brottet dataintrång.

Åklagaren hävdar att de åtalade har öppnat en patients journal utan att ha rätt till det.

Annons

I alla tio fallen har de tittat på samma persons journal.

– Den journal man har tittat på har tillhört en kollega till dem, säger åklagaren Daniel Edsbagge.

Brottet upptäcktes när kommunen via den drabbade kvinnan fick reda på händelsen. Kvinnan hade varit undrande över att vissa kände till hennes sjukdom nästan bättre än hon själv. Efter det polisanmälde kommunen händelsen.

Enligt Daniel Edsbagge har kvinnorna varit inne i olika hög grad och de har också olika inställning till skuldfrågan. Tre av kvinnorna erkänner brott.

En av de anklagade har till exempel sagt att hon gick in för att hon bryr sig och ville se hur den före detta kollegan mådde. Samtidigt säger hon att hon är medveten om att hennes aktivitet loggas och att hon egentligen borde ha ringt kollegan istället, för att fråga hur denne mådde.

En annan har erkänt och sagt att hon dels var nyfiken, dels ville förbereda sig om de skulle få personen i fråga som patient.

Ytterligare en har erkänt, men säger att hon trodde att hon följde reglerna när hon ville skaffa sig information som kunde vara till nytta i arbetet.

En av de åtalade har förnekat brott och säger att hon gjorde en feltryckning, vilket kan vara ganska vanligt. Ytterligare en har förnekat brott, men hon säger samtidigt att om åklagaren anser att det är brottsligt så är hon villig att motta ett strafföreläggande. Orsaken till att hon tittade var att hon kände personen i fråga och undrade hur det stod till.

En av de åtalade säger att det är fler som har läst journalen, att de tittat över axeln på någon annan som varit inloggad.

Den drabbade personen har i förhör sagt att hon tycker det är ledsamt att gamla kollegor har tittat i journalen. Det gjorde att hon tog beskedet om sin sjukdom extra hårt. Hon säger att hon själv har jobbat i många år inom sjukvården och att hon aldrig har tittat i en patientjournal som hon inte har behörighet till. Alla medarbetare känner till vad som gäller, har hon sagt till polisen.

Annons

Daniel Edsbagge säger att han vill betona vikten av att värna patienters integritet. Samtidigt vill han säga att det är långt ifrån ett allvarligt brott som han anser att kvinnorna har gjort sig skyldiga till.

– De riskerar inget fängelsestraff. Det här är ett bötesbrott.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons