Annons
Nyheter

Tingsholmsgymnasiet bjöd in nior

I går fick Stenbocksskolans nior prova på gymnasielivet.
Nyheter • Publicerad 8 november 2013
Naturläraren Thomas Svarén visar Mimmi Hallin, Bianca Hedman, Emma Hansson, Selma Brorsson och Angelica Dissier hur en laboration på naturprogrammet kan gå till.
Naturläraren Thomas Svarén visar Mimmi Hallin, Bianca Hedman, Emma Hansson, Selma Brorsson och Angelica Dissier hur en laboration på naturprogrammet kan gå till.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Tingsholmsgymnasiet bjöd in niondeklassarna till ett prova-på-tillfälle hos skolans olika program. Tanken var att eleverna skulle få kunskap om och en känsla av gymnasieprogrammen genom att praktiskt få testa bland annat att skapa sin egen logotyp, bygga marshmallowstorn och labba i kemisalen.

Gun-Marie Sundbaum var en av de lärare som informerade om handelsprogrammet. Hos henne och hennes kollegor fick eleverna se ett bildspel om konsumentkunskap och sedan delta i en tävling.

Annons

– Sedan har de möjlighet att vinna ett pris, det har många varit intresserade av, säger hon.

Till klassrummet intill gick alla som var nyfikna på ekonomiprogrammet. Där väntade tipspromenad och en tävling i att bygga högst torn av marshmallows och spagetti. Selma Brorsson var klar med sitt torn och betraktade i stället kompisarnas försök. Hon fick ett gott intryck av programmet.

– Jag tycker att ekonomiprogrammet verkar roligt, men jag funderar på att gå konditor på Almås i Borås. Eller vård och omsorg. Det lutar åt vård och omsorg för jag vill bli sjukgymnast, säger hon.

I kemisalen en trappa upp pågick så kallad titrering. Läraren Thomas Svarén hällde i sur saltsyra och basisk natriumhydroxid i ett rör. Han lät lösningen droppa ner i en bägare och bad eleverna gissa hur lång tid det skulle ta innan lösningen helt hade ändrat färg.

Angelica Dissier beskrev det som ett kul experiment.

– Det är roligare med experiment än att läsa.

Vilka ämnen tycker du bäst om?

– Jag gillar matte och fysik. Fast jag tror att jag ska gå konditor i Borås.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons