Annons
Nyheter

Tingsholmselever blir Nordenkorrespondenter

I stället för att gå på höstlov väljer gymnasieeleverna Cajsa Törnqvist och Henric Svenningsson att åka till Stockholm och rapportera från Nordiska rådets möte som så kallade Nordenkorrespondenter.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2014
Henric Svenningsson och Cajsa Törnqvist har representerat Sverige som Nordenkorrespondenter på Nordiska rådet.
Henric Svenningsson och Cajsa Törnqvist har representerat Sverige som Nordenkorrespondenter på Nordiska rådet.Foto: Sandra Wennergren

Läraren Mats Bogren hörde talas om att föreningen Norden arrangerar Nordenkorrespondenterna och ansökte om att Tingsholmsgymnasiet skulle få vara med. Och bland annat eftersom Ulricehamn inte har varit med tidigare så blev det elever från just Tingsholm som får åka till Stockholm under fyra dagar. Ett bidrag från kulturfonden Tore G Wärenstams Stiftelse gjorde det hela möjligt och på måndag morgon bär det alltså av för eleverna och Mats Bogren.

– Jag tror det blir en spännande upplevelse. Men vi har konstaterat att det är späckade dagar, säger Mats Bogren.

Annons

Veckan börjar med en kort introduktion i journalistik och sedan blir det studiebesök på bland annat Utbildningsradion. Evenemanget Nordenkorrespondenterna är samtidigt som Nordiska rådets möte och meningen är att ungdomarna ska bevaka mötet som journalister och intervjua ledamöter och statsministrar och skriva reportage.

Henric Svenningsson går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet, med inriktning samhälle, och han hoppas på att få intervjua statsminister Stefan Löfven.

– Det hade varit kul. Då skulle jag fråga hur han tycker att Sverige ska se ut efter valet, säger Henric Svenningsson.

Cajsa Törnqvist, går också tredje året på samhälle men hon har valt medieinriktning.

– Jag vill fråga hur medlemmarna i Nordiska rådet tänker kring samarbeten i olika länder, bland annat angående nutida frågor som ebola. Hur man kan förbättra samarbetet mellan olika länder och utveckla det, säger Cajsa Törnqvist.

Hon är intresserad av journalistik men har ännu inte bestämt om det är något hon vill jobba med i framtiden.

– Men det ska bli intressant att komma ut i verkligheten och känna stämningen, hur det är att vara journalist på riktigt och få erfarenhet, säger Cajsa.

– Jag är mer intresserad av den politiska biten, det regionala och internationella samarbetet. Jag tycker om globala frågor, säger Henric vars mål i framtiden är att arbeta med fredsfrämjande och konflikthantering, kanske som diplomat.

Nu förbereder de sig genom att läsa på om Nordiska rådet och de nordiska ländernas politik och försöker att komma på bra uppslag till sina artiklar.

Dessutom ska eleverna presentera sin skola för de andra nordiska länderna som deltar. Det är Norge, Danmark och Finland som också skickar Nordenkorrespondenter.

Annons

– Det ska bli väldigt roligt nästa vecka, särskilt att få träffa eleverna från de andra länderna, säger Henrik Svenningsson.

– Ja, det ska bli spännande och roligt, jag ser fram emot det, säger Cajsa Törnqvist.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons