Annons
Nyheter

Tillfällig äldreomsorgschef utsedd

Nu finns en tillfällig lösning på frågan om ersättare för den nyligen petade äldreomsorgschefen i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2014

Det är Angela Madsen-Jonsson som erbjuds anställning som tillförordnad äldreomsorgschef. Enligt avtalet, som hon ännu inte undertecknat, pågår anställning i nio månader. Under den perioden ska Ulricehamns kommun söka en permanent lösning för uppdraget.

Angela Madsen-Jonsson är i skrivande stund anställd som enhetschef vid Solrosens äldreboende i Ulricehamn. Hon fick jobbet för ganska precis ett år sedan. Det är ett vikariat som enligt avtalet gäller till och med 6 februari i år.

Annons

Nu ska hon alltså i stället tillträda som tillförordnad äldreomsorgschef. Enligt uppgörelsen med arbetsgivaren ska hon under en kortare tid ha kvar uppdraget som enhetschef vid Solrosen, till dess en ersättare för henne kan sättas in. Därefter tillträder hon i praktiken den nya tjänsten.

Beslutet att utse henne till verksamhetschef för äldreomsorgen har föregåtts av förhandlingar med de fackliga företrädarna för berörda avtalsområden.

Fackförbundet Kommunal i Ulricehamn har sagt ja till förslaget på ny tillförordnad äldreomsorgschef.

Men samtidigt har man ifrågasatt kommunens sätt att göra sig av med den tidigare äldreomsorgschefen.

– Kommunen hade väldigt bråttom med att göra sig av med henne, till följd av konsultrapporten. Genom sitt tillvägagångssätt anser vi att kommunen inte har följts medbestämmandelagen. Så i den delen är vi oeniga med arbetsgivaren, säger Birgit Larsson, ordförande för Kommunal i Ulricehamn.

Övriga fackförbund som deltog i förhandlingen Vision, Vårdförbundet samt Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter delar den uppfattningen. Vid förhandlingen förklarade samtliga fyra fack att de är oeniga med arbetsgivaren i denna del. Enligt facken har arbetsgivaren brutit mot MBL, medbestämmandelagen.

Facken poängterar att de inte är emot förslaget till tillförordnad verksamhetschef.

Men de vänder sig emot tillvägagångssättet runt förändringen och ”att arbetsgivaren redan gjort en förändring utan föregående förhandling”.

Vision meddelar att man tänker kalla till central förhandling gällande frågan om att arbetsgivaren brutit mot MBL.

Enligt arbetsgivaren kommer Angela Madsen-Jonsson inte lämna uppdraget på Solrosen förrän det finns en bra lösning för ledningsfunktionen där.

En lösning som nämns i förhandlingsprotokollet går ut på at tillfälligt hyra in en enhetschef till dess den för närvarande tjänstlediga enhetschefen där återgår i tjänst.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons