Annons
Nyheter

Tidigare ägaren till Finnekumla gård förlorar ny rättstvist

Tidigare ägaren till Finnekumla gård har sedan tidigare förlorat godset i en utdragen arvstvist. Nu kommer nästa slag, då han i ett nytt tingsrättsbeslut nekas de fordringar han haft på dödsboet – och lämnas med kravet på att betala dödsboets rättegångskostnader på nästan 700 000 kronor.
Vegby • Publicerad 13 december 2021 • Uppdaterad 11 november 2022
En tidigare ägare till Finnekumla gård krävde dödsboet efter senaste ägaren på över 400 000 kronor. Borås tingsrätt avslog kravet den 9 december.
En tidigare ägare till Finnekumla gård krävde dödsboet efter senaste ägaren på över 400 000 kronor. Borås tingsrätt avslog kravet den 9 december.Foto: Henrik Erickson

Den 9 april i år fastslog Borås tingsrätt i en dom att adelsinstitutionen Riddarhuset i Stockholm är rättmätig ägare till Finnekumla gård, värd närmare 45 miljoner kronor.

Det markerar slutet på en utdragen rättstvist där en tidigare ägare, som är far till den senaste ägaren, också hävdat äganderätt till gården. Tingsrätten bedömde dock inte att fadern hade bättre rätt till gården än Riddarhuset, som i testamentet efter den senaste ägaren utpekas som arvinge till gården i sin helhet.

Annons

Den 4 november i år togs ett nytt mål upp som är kopplat till gården. Saken gällde en fordran som fadern hade på dödsboet. Det handlar om krav på ersättning för bland annat boskap, maskiner och foder.

Enligt kravställaren, så har den numera avlidna gårdsägaren den 14 april 2004 betalat 72 000 kronor av det ursprungliga kravet på 483 000 kronor. Nu krävde mannen resterande belopp, 411 000 kronor plus dröjsmålsränta från den 14 april 2004, alternativt från den 12 maj 2020.

Borås tingsrätt beslutade den 9 december att avslå faderns fordran på dödsboet. Samtidigt fastslår tingsrätten att han ska betala dödsboets rättegångskostnader på 688 250 kronor. I samband med domen i april i år, dömdes han att betala Riddarhusets rättegångskostnader på 822 780 kronor, så totalnotan för de juridiska prövningarna ligger nu på över 1,5 miljoner kronor, exklusive de egna kostnaderna.

Tingsrättens senaste dom kan överklagas till hovrätten fram till den 30 december i år.

UT har varit i kontakt med den tidigare ägaren, som i nuläget inte vill uttala sig om ärendet.

Fotnot: UT har vid flera tillfällen skrivit om rättstvisten kring den stora gården men har då inte namngivit Finnekumla gård. När dom nu fallit, både i frågan om ägarskapet kring gården och för ekonomin kring dödsboet, görs en annan bedömning.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons