Annons
Nyheter

Test för hållbart fiske i Åsunden

Silvriga fiskkroppar glänser i näten - de ska vägas och mätas för att visa hur Åsunden kan få ett hållbart fiske.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2013
Marko Barkström, Ulla Hemmings och Enar Hemmings rensar näten från fisk tillsammans med medlemmar från Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening. Det blir många små abborrar och arbetet med att tömma näten tar flera timmar i anspråk.
Marko Barkström, Ulla Hemmings och Enar Hemmings rensar näten från fisk tillsammans med medlemmar från Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening. Det blir många små abborrar och arbetet med att tömma näten tar flera timmar i anspråk.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
En av de största gösarna från dagens tur i Åsunden, vars vassa tänder är rejält intrasslade i nätet.
En av de största gösarna från dagens tur i Åsunden, vars vassa tänder är rejält intrasslade i nätet.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
En del av dagens fångst som har sorterats, vägts och mätts.
En del av dagens fångst som har sorterats, vägts och mätts.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Marko Barkström styr båten medan fiskeribiologen Fredrik Nöbelin håvar upp ett nät från sjön.
Marko Barkström styr båten medan fiskeribiologen Fredrik Nöbelin håvar upp ett nät från sjön.Foto: Agnes Eskilsson

Klockan är strax efter halv åtta på morgonen och Enar Hemmings från Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening och fiskeribiologen Fredrik Nöbelin kommer med bil till udden utanför Vegby. Åsundens vatten kluckar under bryggan. På marken ligger fullt med tomma hinkar - här har nätrensning pågått i dagarna tre och den fjärde dagen av provfiske i Övre Åsunden ska precis börja.

Och det börjar inte bra. Motorn ger ifrån sig ett klagoläte och tystnar sedan plötsligt, om och om igen. Det är inte oljan, inte tändstiften, men motorn vägrar starta. Enar ringer tillsynsman Marko Barkström och han kommer dundrande över vattnet med sin motorbåt. En dryg timma efter motorhaveriet lämnar expeditionen bryggkanten.

Annons

Provfisket pågår eftersom det ska upprättas en fiskvårdsplan för Övre Åsunden, och i vattnet vilar nät som ska fånga ett tvärsnitt av beståndet. Arbetet bedrivs av Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening med hjälp från fritidsfiskarna, där bland annat Marko Barkström ingår. Projektet är en del av Leader Sjuhärad.

Tio bottennät och ett pelagiskt nät har lagts ut och genomgår dagliga kontroller. Näten har olika storlek på maskorna i intervaller på två och en halv meter, för att fiskar av olika storlekar ska fastna i nätet. Bojarna som näten är fästa vid är märkta med ordet "provfiske". Enar lutar sig ut över relingen på motorbåten och hivar upp ett nät.

– Å här har vi Åsundens guld! ropar han när en gös landar i plastbacken. Den starka kroppen vrider sig och fiskebiologen Fredrik Nöbelin råkar sticka sig i fingret på gösens vassa framtänder.

För varje nät som dras upp fylls backarna i båten av småfisk, men då och då rycker det till i nätet och en glänsande, stor fisk dunsar över relingen. Men att fånga stora fiskar är inget mål, tvärtom.

– Det viktiga är ju att vi får ett tvärsnitt av beståndet, och då ska det vara mycket mer småfisk, säger Enar.

Det pelagiska nätet är 55 meter långt, sex meter högt och vilar på 42 meters djup. Varje dag vittjas nätet och sänks sedan sex meter. På så vis täcker man hela vattnet i genomskärning, sex meter i taget under en veckas tid.

– Till skillnad från vad många tror så är inte fisken en outtömlig resurs. Åsunden är en populär fiskesjö, så vi gör den här satsningen för att se till att vi har en förnuftig fiskevård som kan säkerställa uthålligt och bra fiske i sjön.

Provfisket kommer sedan leda till att man gör fiskevårdande insatser i sjön. Ett exempel på vad som skulle kunna komma att ske, beroende på resultatet av provfisket, är att maximimått skulle kunna komma att införas, vilket betyder att den tillåtna storleken på fisken begränsas.

– Jag vill inte föregripa resultatet, men det är en möjlig insats vi kan göra. Gösen är ju den mest attraktiva fisken, men vi har en hel del fisketurism runt sjön och där är även gäddan ett hett byte. Fisketurismen är ju något positivt för bygden, och vi vill att folk ska vilja fortsätta komma hit.

Liknande mätningar har gjorts i Åsunden under 60- och 80-talen, men de mätningarna är inte jämförbara med dagens provfiske.

Annons

– Det rådde andra normer och en annan standard då, exempelvis är näten olika utformade. Men man kan samtidigt se på resultaten, jämföra och till och med dra vissa slutsatser, säger Enar.

När båten angör bryggan mitt på dagen har en grupp medlemmar från Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening samlats vid de tomma hinkarna. En fjärde omgång av nätrensning kan börja. Näten är fulla av små abborrar, och arbetet tar tid. Runt udden blåser vita gäss på vattnet och på fikabordet har Ulla Hemmings dukat fram smörgåsar och bullar.

– Nu tar vi kaffe! ropar någon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons