Annons
Nyheter
Från i går är det åter Taxi Ulricehamn som kör alla sjukresor inom Ulricehamns kommun. Orsaken är att den tidigare entreprenören, Taxi Kurir, gått i konkurs.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2014

Milslukarna, som kört under namnet Taxi Kurir, vann regionens senaste upphandling om sjukresor inom Ulricehamns kommun, tack vare att man i sitt anbud låg en en bra bit lägre än konkurrenterna.

För Taxi Ulricehamn, som också lämnat anbud, var det en förlust som sved. Det var första gången någonsin som inte Ulricehamns eget taxibolag fick sköta all sjukresor. (Man har dock haft kvar en del av dem, se nedan.)

Annons

– Det kändes väldigt tungt att förlora sjukresorna, säger Olle Broberg, som inte är särskilt ledsen över att Taxi Kurir gick i konkurs, ett och ett halvt år in på entreprenaden.

– Nej, det är jag inte. När upphandlingen var klar slog jag vad med en om att de inte skulle klara sig i tre år, så jag vann vadet. Det går inte att köra taxi med de priser de hade i anbudet.

Efter konkursen tog Västtrafik, som har ansvaret för regionens sjukresor, kontakt med Olle Broberg på Taxi Ulricehamn och resultatet av förhandlingen har blivit att bolaget tar över det åtagande som Taxi Kurir hade. Från i går, måndag, sköter man alla sjukresor inom Ulricehamns kommun.

Avtalet är tillfälligt och sträcker sig fram till 27 juni, men Olle Broberg hoppas och tror att det som har hänt kommer att gynna Ulricehamns taxi vid nästa upphandling och att det blir en fortsättning.

– Jag hoppas att de som gör upphandlingen har fått sig en liten näsbränna. Det är enkelt att räkna ut vad en taxiresa kostar och inse att Taxi Kurirs priser var alldeles för låga, säger han.

Taxi Ulricehamn har, som nämnts, inte varit helt frånkopplat allt vad sjukresor heter sedan man förlorade den stora upphandlingen.Olle Broberg berättar att man har haft två vanliga bilar plus en rullstolsbil i systemet, mot tidigare sju vanliga bilar plus två rullstolsbilar.

Nu har man satt in fyra bilar, utöver de två plus en man kört med under Taxi Kurirs tid.

– Taxi Kurir hade sex bilar, men vi anser att vi klarar oss med lite färre. Vi kommer att få jobba lite mer, men kunderna kommer inte att märka någon skillnad. Vi kommer att hålla tiden och vi hittar i bygden, säger han.

Taxi Ulricehamn ansvarar inte bara för regionens sjukresor. Man har även hand om den kommunala färdtjänsten. Den som är berättigad färdtjänst kan inte bara göra subventionerade resor i Ulricehamns kommun, utan även i angränsande kommuner, enligt Olle Broberg en för Sverige närmast unik service.

Således är det möjligt att åka färdtjänst ända till exempelvis Gränna, som ju ligger i Jönköpings kommun. Den som vill åka längre kan ansöka om riksfärdtjänst, en fråga som hanteras via kommunens växel.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons