Annons
Nyheter

Symbolhandling som visar stjärnor

Halv nio på lördagskvällen tryckte Göran Isaksson från kommunens energibolag samt miljoner andra på knappen och plötsligt kunde man se massor av stjärnor mitt inne i stan.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2011
Vid halv nio på lördagskvällen släckte Göran Isaksson från UEAB gatubelysningen.
Vid halv nio på lördagskvällen släckte Göran Isaksson från UEAB gatubelysningen.Foto: Anders Rosenberg

Några människor blev stående utanför Kinarestaurangen och tittade förvånat upp mot gatlyktorna, innan de kom på att det just nu var Earth Hour. Kanske var det några som höjde blicken lite ytterligare och upptäckte att man plötsligt kunde se betydligt mer stjärnor när nu gatubelysningen samt en hel del annan belysning var släckt i stan.

Kommunens miljöstrateg Diana Skoglund är nöjd med årets manifestation, bland annat efter att ha sett de bilder om togs på staden före och efter nedsläckningen.

Annons

– När jag ser bilderna känns det bara helt fantastiskt, det är roligt att så mycket slocknade under timman.

Att delta i Earth Hour innebär att man släcker ljuset en timme för att uppmana världens ledare att ta klimatfrågan på allvar. Det började i Australien 2007 och har sedan dess växt för varje år. Förra året deltog 128 länder. Enligt WWF är arrangemanget den största volontära handlingen någonsin.

WWF skriver på sin hemsida att timmen må vara en enkel symbolhandling men att hälften av de som släckte förra året också började prata mer om klimatet, blev bättre på att släcka när de går ut ur ett rum, sopsorterade mera, och så vidare.

Kommunens insats bestod i år av att man släckte all gatubelysning i Ulricehamn samt att man släckte ner vid offentliga byggnader.

I övrigt deltog förstås företag och privatpersoner. Exakt hur många går inte att säga, men enligt Sifo deltog varannan svensk i manifestationen förra året.

Evenemanget väcker starka känslor i en del fall, både positiva och negativa. Diana Skoglund vill betona hur många som faktiskt deltar.

– Det är ungefär en miljard människor på jordklotet som faktiskt gör en liten sak tillsammans under det här dygnet, den miljarden människor värmer mitt hjärta mer.

Sune Broman på UT tog bilder på Earth Hour.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons