Annons
Nyheter

Svettigt vinter-SM för polishundar

19 hundar med förare ställde upp i Polishunds-SM som startade i Ulricehamn igår.
– Det är en kul grej för hundarna och för oss, sade Katarina Edlund, hundförare från Stockholm.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2012
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Katarina Edlund, hundförare hos Polisen i Stockholm, har tagit sig till Ulricehamn för att låta sig och sin hund Chili mäta sig mot andra polisekipage. Igår tävlade de i draghundsgrenen, vilket innebär att hunden, fäst i ett rep med sin förare på skidor, ska ta sig runt en bana på en mil så fort de kan. Att vinter-SM går just i Ulricehamn beror på att det är Skånepolisens tur att stå för årets arrangemang. Polisen Peter Matthijs, ulricehamnare, med Skåne som arbetsfält och medlem i polisens hundförarförening, konstaterar att det inte finns så mycket snö i Skåne just nu, och att det därför, tack vare hans kontakter, blev Ulricehamn med sitt konstsnöspår som fick stå som tävlingsvärd.

Polisens hundförarförbund ordnar tre tävlingar varje år. Vinter-SM, sommar-SM och narkotika-SM. Förra året tog Peter och hans hund hem segern i narkotika-SM, men i vinter-SM ställer han inte upp.

Annons

– Jag var med och åkte skidor en gång, men det var inte riktigt min grej, säger han och ler.

För Katarina Edlund och malinoishunden Chili går det bra. De tre varven på konstsnön är tuffa, men inte värre än att Chili orkar och Katarina slipper bära henne i mål.

– Hon är egentligen ingen draghund, men det gick bra ändå i dag. Och hon tyckte att det var roligt. Vi har tränat en del inför den här tävlingen, dock inte på skidor, men vi har sprungit en del.

Och det är tanken bakom tävlingarna för hundförarna. Att hundarna och deras förare ska få lite extra träning.

– De här tävlingarna är jätteroliga. Alla hundförare borde uppmuntras att ställa upp! Får vi vältränade hundar och förare så klarar sig båda längre i tjänsten. Det är viktigt att fys-träna sin hund, säger Bengt Ljunglöf som varit hundförare sedan 1981 och som nu tjänstgör som hundförarinstruktion i Stockholm.

Idag tävlar poliserna och deras hundar i stafett.

– Stafetten är det roliga. Då drar hunden en pulka på 15 kilo. Det är roligt att titta på. Det roliga med de här tävlingarna är för att de är för alla. Det finns dem som är väldigt vältränade och förberedda, sedan finns de sådana som jag, som inte är så bra på att åka skidor. Det är väldigt prestigelöst, säger Katarina Edlund.

Resultatet för onsdagens tävling hölls hemlig till igår kväll. Då fick Rolf Andersson från Rikskriminalpolisen och hans hund Butan veta att de var det ekipage som åkt snabbast runt Lassalyckans konstsnöspår.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons