Annons
Nyheter

Svenska kyrkan erbjuder svenska för asylsökande

Nytt land, ny tillvaro men inget språk.
I väntan på uppehållstillstånd erbjuds nu asylsökande undervisning i svenska av Svenska kyrkan Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2013
Kyrkan vill stå upp för utsatta människor genom att erbjuda undervisning i Svenska för asylsökande.
Kyrkan vill stå upp för utsatta människor genom att erbjuda undervisning i Svenska för asylsökande.Foto: Christer Seldevall

Första undervisningstillfället hålls nu i nästa vecka i kyrkans lokal Ansgarsgården i Ulricehamn. I tisdags möttes en grupp om knappt tio frivilliga i Församlingsgården för att förbereda verksamheten. Några av dem är eller har tidigare jobbat som lärare. Tanken är att erbjuda svenskundervisning för de asylsökande som bor i kommunen, berättar diakon Kerstin Svensson.

– Det var efter en direkt fråga från Korskyrkan i Borås som idén till detta föddes. Där drivs redan en liknande verksamhet. Men de har haft en del tillresande från Ulricehamn. Så det verkar finnas ett intresse för detta.

Annons

Under tiden som de vuxna får undervisning i svenska, kommer personal på plats att ta hand om deras barn. I samband med träffarna blir det även fikastund.

Undervisningen erbjuds en gång i veckan och utan kostnad. De som svarar för verksamheten gör det på ideell basis.

Varför går då Svenska kyrkan och tar ansvar för detta?

– Som jag ser det har vi ett ansvar att stå upp för utsatta människor. För den här gruppen människor finns ett utanförskap, dels genom att de tvingats fly men också genom att de inte har språket som talas på deras tillflyktsort, säger Kerstin Svensson.

– Svenska kyrkan vill vara gemenskapsfrämjande, vara en röst emot orättvisor, värna utsattas rättigheter samt verka för integration och motverka segregationen som finns i samhället.

Enligt en av deltagarna vid mötet i tisdags, rör det sig om kanske fem-tio familjer som kan vara aktuella för deltagande i undervisningen. Men eventuellt finns intresse även hos människor som deltagit i SFI.

Svenska kyrkan i Ulricehamn gör satsningen i samarbete med studieförbundet Sensus.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons