Annons
Nyheter

Svensk handel vill arbeta förebyggande

Förebyggande arbete från polis och handel kan förhindra många rån, hävdar Svensk handel.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2014
Per Geijer.
Per Geijer.Foto: 

Branschorganisationen Svensk handel har kontinuerlig kontakt med handeln angående säkerhetsfrågor. Det handlar dels om tips om hur brott kan undvikas, dels om samtal efter att exempelvis ett butiksrån har inträffat.

Enligt säkerhetschefen Per Geijer sker även dialog mellan organisationen och polisen. Svensk handels utgångspunkt är att preventivt arbete är bäst. Men när olyckan väl är framme är det viktigt att polisen tar händelserna på allvar och följer upp dem, hävdar han.

Annons

– Vi vet att det sker färre brott på ställen där polisen är synlig. Men där det inte sker några brott tar man ofta bort polisens närvaro. Det är frustrerande med sådan kortsiktighet, och en klurig ekvation för oss att få politiker att se sambandet, säger Per Geijer.

Förra året registrerade Brottsförebyggande rådet, Brå, 818 rån mot svenska butiker. Det innebär en ökning i antal rån för första gången sedan 2009. Totalt är det en uppgång med 11 procent. För rån där skjutvapen har varit inblandade är ökningen 21 procent. Vad den totala ökningen beror på vill Per Geijer inte spekulera i.

– Det är svårt att bedöma. En trend vi ser är att bytet består av varor i större utsträckning än tidigare.

Det beror enligt honom på att kontanthanteringen har minskat. En del butiker satsar till exempel på så kallad sluten kontanthantering, där personalen inte kommer åt pengarna. På andra ställen är växelkassorna numer så små att rånarna inte tycker att det är värt risken att begå brottet.

– Ungefär 30 procent av gärningsmännen grips. Av dessa säger många att de är förvånade över att det rörde sig om så lite pengar.

Till de mest utsatta branscherna hör livsmedel, guldsmedsbutiker och servicebutiker. De flesta rån och rånförsök sker på kvällen, och i ungefär hälften av fallen får gärningsmännen med sig ett byte. Svensk handel uppmanar handlarna bland annat att satsa på att utbilda personalen och att skaffa god belysning.

– En del av åtgärderna är väldigt billiga men kan ge resultat.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons