Annons
Nyheter

Svenljunga kan bli aktuellt om Idrevargen flyttas igen

Naturvårdsverket överväger att för tredje gången flytta den vargtik som för några veckor sedan släpptes i Karlsborg. Den här gången kan det bli i Svenljunga.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2012

Vargtiken som flyttades till skogarna mellan Karlsborg och Töreboda strax före jul har vandrat tillbaka norrut igen. Just nu befinner den sig i Jämtland, i ett område med renskötsel.

Två samebyar har ansökt om skyddsjakt för att freda sina djur och med det som bakgrund överväger nu Naturvårdsverket att åter flytta vargen, i så fall för tredje gången.

Annons

Tiken, som haft sitt revir nära Idre i Dalarna, anses som genetiskt mycket viktig för den svenska vargstammen. Det talar för ännu ett försök till flytt.

Enligt ett pressmeddelande från Naturvårdsverket bedöms vargtiken vara i god kondition och det är en förutsättning för att hon ska flyttas igen.

Åtta länsstyrelser har lämnat förslag på lämpliga utsläppsplatser för varg. En av de platserna som det talats om är skogsområdena i södra delen av Svenljunga kommun. Ett förslag som kritiserats av jägare och lantbrukare i Svenljunga och grannkommunerna.

Enligt Naturvårdsverket är utsläppsplatsen att betrakta som en sluss. Att vargen blir kvar på platsen där den släpps ut är inte troligt. Förhoppningen med ett tredje flyttförsök är att vargen ska etablera sig i ett nytt revir längre söderut i Sverige.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons