Annons
Nyheter

Svedberg kräver 3 miljoner för kopierat badkar

Svedbergs i Dalstorp anklagar Gofab för att ha plagierat ett badkar som sedan tidigare saluförs av Svedbergs.
I en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt krävs Gofab på 3,15 miljoner kronor i skadestånd.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2010
Foto: foto: Svedbergs

Svedbergs har EU-skydd för designen på badkaret Oval, vilket saluförs sedan 2006. Men förra året rasade försäljningen med cirka hälften. Samma år lanserade företaget Gofab ett badkar under namnet Noette.

Ett badkar som enligt Svedbergs är ett plagiat på Oval. I sin stämningsansökan till Stockholms tingsrätt skriver Svedbergs juridiska ombud att formgivningen av badkaret Oval utnyttjas av Gofab utan rättighetsinnehavarens tillstånd. ”Gofab gör därigenom intrång i Gemenskapsformgivningen".

Annons

Vidare skriver ombudet för Svedbergs att Gofab haft kännedom om badkaret Oval allt sedan lanseringen av det egna badkaret. Den 23 april förra året mottog företaget en varningsskrivelse från Svedbergs om det misstänkta intrånget i gemenskapsformgivningar.

Enligt Svedbergs sker intrånget därför av oaktsamhet. Därmed föreligger också enligt Svedbergs en skyldighet att betala ersättning för den skada som intrånget har medfört.

Gofab har å sin sida hävdat att det inte är fråga om intrång.

Svedbergs vill nu att tingsrätten beslutar att Gofab ska betala skadestånd på 3,15 miljoner kronor. Dessutom vill bolaget att tingsrätten ska utfärda ett vitesföreläggande om en miljon kronor med syftet att förbjuda Gofab att fotsätta tillverka, sälja och lagerhålla det aktuella badkaret.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons