Annons
Nyheter

"Svartbygge" kan få bygglov på tisdag

Länsstyrelsen upphävde bygglovet för Nybergs entreprenads nya lokaler, vilket gjorde dem till ett svartbygge. På tisdag ska det nya bygglovet upp till beslut och förslaget är att ge bygglov.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2012

Men blir det bygglov kommer ärendet förmodligen att överklagas igen.

– Det här kommer att hamna i länsstyrelsen igen om det blir bygglov, det kan jag nästan garantera, säger advokat Lars Almlöf som företräder de närboende som har överklagat bygglovet.

Annons

Hans kommentar till ärendet är att historien är "märklig".

Nybergs nya lokaler fick sitt första bygglov i oktober 2010. Beslutet överklagades av närboende, men trots det började Hökerum bygg med arbetet och så småningom flyttade företagen Nybergs och Nyrent även in i lokalerna.

Detta alltså trots att bygglovet inte hade vunnit laga kraft.

I slutet av förra året kom länsstyrelsens beslut att upphäva bygglovet.

Ett av skälen var att det saknas underlag som visar att grannarna till den nybyggda fastigheten har fått tillfälle att yttra sig över bygglovsansökan, något som miljö- och byggnämnden har det yttersta ansvaret för. Här har kommunen och länsstyrelsen skilda åsikter. Enligt kommunen finns det ett sådant underlag.

Ett annat skäl var att bygglovet gavs med villkoret att intilliggande fastighet som nu är bebodd upphör att användas som bostad. Men ett sådant villkor är enligt länsstyrelsen inte lagligt.

Efter att länsstyrelsen upphävt bygglovet lämnades ett nytt in och det är detta som politikerna i miljö- och byggnämnden ska ta ställning till på tisdag.

Synpunkten från de närboende är att de motsätter sig det nya bygglovet. De säger sig ha förståelse för Nybergs önskemål, men om ingen köper deras fastighet har de inte för avsikt att flytta.

De påpekar att verksamheten på fastigheten är störande, och att nämnden tydligen har haft samma uppfattning eftersom man tidigare hade som villkor för bygglovet att fastigheten inte fick användas som bostad.

I ett yttrande från kommunens miljöchef får de också visst stöd. Han skriver att redan i dag "kan störningarna komma att bli oacceptabla om Nybergs verksamhet blir mycket omfattande med till exempel varmkörning av fordon, lastning och lossning, speciellt tidigt på morgonen."

Annons

Han skriver också att en detaljplan bör tas fram.

"Då dessa frågor inte verkar kunna lösas i detta bygglov, bör en detaljplan tas fram där detta kan belysas och lösas.", skriver han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons