Annons
Nyheter

Svar om chefernas pensionsavtal

Nu är kommunen på gång med ett yttrande till förvaltningsrätten över det överklagade beslutet att ge de två kommuncheferna möjlighet till särskild avtalspension.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2011

Det var kommunens dåvarande förhandlingsutskott som i december förra året beslutade att ge sina två nya kommunchefer möjlighet att avgå med särskild avtalspension vid 63 års ålder.

Det hårt kritiserade beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Jönköping av en privatperson.

Annons

Ett förslag till svar, som behandlas i kommunstyrelsen på måndag, har nu tagits fram.

Enligt svaret, som undertecknats av kommunalrådet Lars Holmin, hade förhandlingsdelegationen rätt att teckna de aktuella anställningsavtalen.

I de anställningsvillkor, som då förhandlades fram, ingick möjligheten för de två kommuncheferna att avgå med särskild avtalspension vid 63 års ålder.

”Avsikten med hänvisningen till den fastställda policyn var enbart att kommuncheferna, om de väljer att avgå med särskild avtalspension, då ska omfattas av samma villkor som övrig personal som beviljats särskild avtalspension”, skriver Lars Holmin.

Enligt hans svar utgör avtalspensionen en del av de anställningsvillkor, som förhandlingsutskottet har delegation att fastställa. Däremot utgör det inte ”ett sådant beslut om särskild avtalspension, som kommunstyrelsen delegerat till personalchef eller kommunstyrelsens ordförande att besluta om”.

Slutsatsen blir, enligt svaret, att förhandlingsutskottet har delegation att besluta om lön och anställningsvillkor, vilket innebär att utskottet inte har överskridit sina befogenheter.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons