Annons
Nyheter

Svalare bastu sänker kallbadhusets utgifter

Ulricehamns kallbadhusförening har en fortsatt tuff situation.
Sänkt värme i bastun är ett sätt att minska utgifterna.
Nyheter • Publicerad 30 december 2011
Inte så hett längre. Sänkt värme i bastun är ett sätt för Ulricehamns kallbadhusförening att minska sina utgifter. Vilket behövs för att klara skulderna som föreningen dragit på sig efter skatteverkets granskning för två år sedan.
Inte så hett längre. Sänkt värme i bastun är ett sätt för Ulricehamns kallbadhusförening att minska sina utgifter. Vilket behövs för att klara skulderna som föreningen dragit på sig efter skatteverkets granskning för två år sedan.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie, arkivfoto

Under de första åren rullade pengarna in till den då nystartade kallbadhusföreningen. Men efter skatteverkets revision 2010 är situationen nu den motsatta.

I dag kämpar föreningen med avbetalningen av det lån på 700 000 kronor man tvingades ta, för att klara effekterna av skatteverkets granskning.

Annons

– Ekonomin är ansträngd. Men det har varit värre. I dag är jag inte fruktansvärt orolig, säger Urban Zander, kassör i föreningen.

Under hösten har överläggningar inletts med banken om lånet. Hittills har föreningen gjort tre avbetalningar om vardera 17 500 kronor. En av avbetalningarna har man fått uppskov med.

– Till detta kommer att räntan på lånet har höjts. Det är mot denna bakgrund som vi diskuteras situationen med banken, säger Urban Zander.

Parallellt tittar föreningen på andra sätt att minska utgifterna och öka intäkterna.

Vissa förändringar har redan gjorts. Dit hör sänkningen av värmen i bastun, från 80 till 70 grader.

– Det gjorde vi i augusti. Samtidigt har vi höjt luftfuktigheten, så att känslan i bastun ändå ska vara densamma, säger Urban Zander.

Med den sänkta värmen minskar samtidigt slitaget på träinredningen i bastun.

Att sänka värmen är ett sätt för föreningen att komma åt elkostnaden, som hör till de tyngsta utgiftsposterna i föreningens ekonomi. Varje år betalar man cirka 300 000 kronor för elen.

Öppettiderna är en annan fråga, där en ändring kan bli aktuell. I nuläget är kallbadhuset öppet mellan klockan 6-22 varje dag.

– Frågan är om vi ska ha så generösa öppettider, säger Urban Zander, som jämför med andra kallbadhus, där tillgängligheten är lägre.

Annons

Höjd avgift för dagskort, liksom på årskorten, är också något som styrelsen överväger.

– Vi är inte framme vid några förslag. Det får naturligtvis bli en bedömning. Det är inte säkert att en avgiftshöjning automatiskt innebär ökade intäkter. Det kan istället få motsatt effekt, om antalet besök blir färre.

Egna insatser för städning i stället för köp av tjänster är ännu ett sätt att minska utgifterna.

Trots den dystra ekonomiska situationen känner föreningen ett starkt stöd hos sina badgäster. Man hade gärna sett ett motsvarande stöd från Ulricehamns kommun.

En önskan som aktualiserats med föreningens begäran om att slippa arrendevgiften till kommunen (se UT 29 dec).

– Kommunens bedömning är att vi bedriver en kommersiell verksamhet. Trots att vi i själva verket är en ideell förening, säger Urban Zander.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons