Annons
Nyheter

Svag minoritet skalotsa kommunskutan

Med 13 mandat av 49 hoppas Socialdemokraterna kunna lotsa kommunen framåt de kommande fyra åren. Ett nära samarbete med M, FP och KD kan underlätta seglatsen.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2014

Så ser de yttre förutsättningarna ut inför den kommande mandatperioden efter måndagens besked om kommunens politiska styre. De tog nästan exakt en månad att komma til skott.

Det mesta talar nu för att Lars Holmin och Mattias Josefsson byter titel med varandra – kommunalrådet blir oppositionsråd och tvärt om – och kanske kommer skillnaderna inte att bli så stora när det kommer till politik i praktiken.

Annons

För precis som Mattias Josefsson konstaterar – det finns ingen parlamentarisk bas för att kunna föra en renodlad S-politik. Samarbete, förhandlingar och kompromisser kommer att bli nödvändiga för att inte minoritetsstyret ska falla. Kanske har Mattias Josefsson lärt sig en del om denna konst av sin gamle vän Stefan Löfven; de kunskaperna kommer i så fall väl till pass nu.

Båda parter var inställda på en koalition, men trots att mycket på kommunal nivå handlar om sakfrågor, inte ideologi, var det ändå just på ideologiska skillnader det hela stupade.

Den borgerliga trepartialliansen ville inte ha med Centern i sitt gäng, det gjorde man klart ganska tidigt efter valet. Och även om det blivit så, hade de fyra tillsammans inte fått majoritet – det fattas ett mandat.

S kommer att ingå en valteknisk samverkan med M, FP och KD för att kunna fördela de tunga posterna mellan sig. Det innebär också att Centerpartiet får en ännu mer tillbakadragen roll i kommunpolitiken, eftersom Roland Karlsson måste lämna ifrån sig fullmäktiges ordförandeklubba.

Men Centerpartiet kan ändå, i kraft av sin storlek, ägna sig åt en aktiv oppositionspolitik. Sverigedemokraterna och Nya Ulricehamns kommer däremot att marginaliseras och får ett väldigt begränsat inflytande över politiken. Någon vågmästarroll blir det inte tal om för deras del.

Vänsterpartiet däremot kommer att samarbeta med Socialdemokraterna, det parti som står dem närmast ideologiskt, och ge S ytterligare två mandat att stå på. Men totalt blir det ändå bara 15 av 49 mandat och det är ett milt sagt svagt parlamentariskt underlag för en ”regering”.

Så ska Mattias Josefsson och hans parti lyckas styra kkommunskutan ända till nästa val blir det nog ändå till att lägga de ideologiskt laddade frågorna i byrålådan – för hur ska S kunna driva igenom dem? Och då måste de ändå före en politik där ideologin får stå tillbaks – precis som om det hade blivit en koalition. Man kan fundera över vad skillnaden blir i praktiken.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons