Annons
Nyheter

Strömavbrott efter nattens storm

Närmare hälften av UEABs abonnenter på landsbygden i Ulricehamns kommun blev strömlösa till följd av nattens storm.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2015
Stormen Egon blåste ner eller knäckte många träd under natten till söndagen, bland annat det här i parkområdet mellan Stjärnhusen och Villagatan.
Stormen Egon blåste ner eller knäckte många träd under natten till söndagen, bland annat det här i parkområdet mellan Stjärnhusen och Villagatan.Foto: Jonas Emtervall

Strax före midnatt natten till söndag kom de första uppgifterna om nedfallna träd i Ulricehamnstrakten. Vissa träd hade blåst ner så att de blockerade vägar.

Enligt SMHI blåste det under några timmar kring midnatt upp emot 28 meter i sekunden i stormbyarna som drog fram över Sjuhäradsbygden.

Annons

Nedblåsta träd gjorde att ungefär halva UEABs landsbygdsnät slogs ut sent under lördagskvällen.

Totalt var det upp emot 1 500 abonnenter (av totalt cirka 3 000) som blev av med hushållsströmmen i samband med stormen.

– Men på grund av mörker och de hårda vindbyarna som tilltog tvingades vi avbryta arbetet med att åtgärda strömavbrotten. Detta eftersom vi inte kunde garantera personalens säkerhet, säger Lisbeth Johansson på Ulricehamns Energi (UEAB).

Arbetet kunde istället komma igång vid sextiden söndag morgon. Cirka 25 personer har sedan dess arbetat med felsökning för att kunna åtgärda strömavbrotten.

– Arbetet har flutit på bra och många av de drabbade har fått tillbaka strömmen, sa Lisbeth Johansson till UT strax före klockan tio på söndagsförmiddagen.

– Vissa områden återstår. Det gäller Brunn, Kärråkra, Fänneslunda och Grovare. Här jobbar vi fortfarande med att felsöka.

Vid 13-tiden på söndagen var det cirka 50 abonnenter, som ännu saknade ström.

För att underlätta för drabbade har UEAB haft sin telefonväxel öppen under söndagen.

Räddningstjänsten Södra Älvsborg fick under natten in flera larm om nedblåsta träd. Bland annat gällde detta väg 27 vid Mossebo, väg 157 samt väg 40.

Det finns även preliminära rapporter som stormskador på skog i området.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons