Annons
Nyheter

Strålande solsken lockade många nationaldagsfirare

Strålande sol och vajande fanor. Årets Nationaldagsfirande lockade många.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2010
Marschen gick från Stora Torget till Stureparken. Vajande fanor sågs genom centrum.
Marschen gick från Stora Torget till Stureparken. Vajande fanor sågs genom centrum.Foto: Labrini Stavrekas

Marschen från Stora Torget inleddes strax efter klockan tre. Till tonerna från Ulricehamns Blåsorkester gick föreningar, organisationer och allmänheten genom centrum. Med den svenska flaggan i blickfånget gick marschen ner till Stureparken. Där hade fler människor samlats för att delta i nationaldagsfirandet.

– Vi bor i ett fritt land med fyra årstider. Vi har demokrati och yttrandefrihet vilket vi ska vara rädda om. Jag tycker att Sverige är ett underbart land att bo i.

Annons

Orden kom från Meje Josefsson, ordförande i Ulricehamns hembygdsförening. Hon var konferencier under firandet. Det bjöds på mer musik av Ulricehamns blåsorkester. Åskådarna kunde även njuta av sång från körerna Parentesen och Coro Nova som sjöng finstämmigt. Zora Barisic stod och tittade och lyssnade på arrangemanget tillsammans med sin man och sina vänner.

– Det är första gången jag är här och firar. Jag ville se hur det ser ut. De sjunger så bra och allt har varit jättefint. Jag gillar när de är gammaldags klädda som vissa är här idag, säger hon.

Zora brukar inte fira den svenska nationaldagen men hon firar inte heller Bosniens högtidsdag, där hon har sitt ursprung.

Lite längre bort stod Bodil Silvervåg. Hon tyckte att det var viktigt att uppmärksamma den speciella dagen.

– Vi har det fint här i Sverige och vi borde vara mer tacksamma än vad vi är för att vi har det så bra. Som land har vi alla möjligheter att ta emot fler människor som behöver en tryggare tillvaro, säger hon.

Både Zora och Bodil lyssnade som alla andra till högtidstalet som i år hölls av Catrine Berglund, rektor på Tingsholmsgymnasiet.

– Skolan är en helt unik mötesplats där människor från olika sociala, ekonomiska och kulturella bakgrunder möts. Det är ett stort ansvar att uppfostra unga samhällsmedborgare.

Berglund sade också att man under nationaldagen ska fira och ta till vara de medmänskliga rättigheterna som finns och värna om demokratin. Hon avslutade med ett fyrfaldigt leve till landet samtidigt som tonerna av nationalsången ljöd.

Vissa hade modet att ta sjunga med, andra stod mest och lyssnade.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons