Annons
Nyheter

Stort underskott för äldreomsorgen

Kommunens äldreomsorg går mot ett underskott på tio miljoner. Och ingen vet varför. På måndag möts ansvariga tjänstemän och politiken.
– Då förväntar jag mig svar, säger kommunalrådet Lars Holmin.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2013

Äldreomsorgen i Ulricehamn blöder. Prognosen för 2013 lyder tio miljoner minus jämfört med budget. Och just nu har ingen svaret på frågan vad orsaken, eller orsakerna, är.

– Jag håller just nu på att analysera underskottet, och alla enhetschefer arbetar också med det, men än kan jag inte sätta fingret på vad det beror på, säger verksamhetschef Maj-Britt Thylander.

Annons

Och bråttom är det.

– Ja, politikerna vill veta, de vill ha en rapport klar till nästa vecka.

Kommunalrådet Lars Holmin (M) är bekymrad:

– Jag är djupt oroad. Budgetavvikelsen ligger på 18-19 procent, trots att verksamheten fick ett budgettillskott på 2,5 miljoner i år. Det är något som inte stämmer och vi måste gå till botten med det, säger han.

Enligt Holmin har politikerna tidigare fått beskedet att äldreomsorgen har stoppat flödet.

– Men de åtgärder man säger sig ha gjort, har uppenbarligen inte gett någon effekt.

Kommunstyrelsen har gett äldreomsorgen uppdraget att ha en budget i balans 2013, men det handlar mer om en markering. Ingen tror att det målet kommer att nås.

– Det är viktigt att analysera orsakerna till detta, annars går vi in i nästa år med ett underskott som vi inte har koll på, då bara fortsätter det, säger Lars Holmin.

Och hans budskap till ansvariga tjänstemän är klart:

– Vi har en träff nu på måndag och då förutsätter jag att vi får veta vad orsakerna är, säger han.

Annons

Även IFO, individ och familjeomsorgen kommer att ha en kraftig avvikelse mot budget när året är slut – enligt prognosen fem och en halv miljon.

– Det är också oroande, men där går det ändå att peka på vad som har hänt, det är lättare att följa, säger Lars Holmin.

Trots dessa stora underskott – sammantaget 15,5 miljoner kronor – kommer Ulricehamns kommun att redovisa ett stort överskott 2013. Enligt den senaste prognosen blir resultatet nästan 26 miljoner.

Äldreomsorgen

Huvuduppgiften får kommunens äldreomsorg är vård och omsorg i ordinärt boende och särskilt boende. Insatserna är av mycket skiftande karaktär – från förebyggande verksamhet till hemtjänst, hälso- och sjukvård och rehabilitering. Det förebyggande arbetet vänder sig direkt till den enskilde eller dess närstående.

Källa: Ulricehamns kommun

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons