Annons
Nyheter

Stort intresse för vindkraftsplaner

I onsdags kväll arrangerade Ulricehamns kommun det första av två samrådsmöten gällande kommunens vindkraftsplan. Mötet bevistades av ett 50-tal intresserade deltagare.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2011
Några större faror för fågellivet tror vi inte på, sade kommunekolog Peter Wredin. Planarkitekten Christian Bruhn syns i bakgrunden. foto: bernt carlsson
Några större faror för fågellivet tror vi inte på, sade kommunekolog Peter Wredin. Planarkitekten Christian Bruhn syns i bakgrunden. foto: bernt carlssonFoto: 

Regeringen har som mål att via vindkraften producera 30 terawattimmar el per år fram till år 2020, och för Västra Götalandsregionen är målsättningen 354 gigawattimmar per år fram till 2020. Ulricehamn har utpekats som den kommun som skall svara för en stor del av regionens vindkraft.

– Men det är vi inte nöjda med, sade Christian Bruhn, planarkitekt i Ulricehamn.

Annons

Christian Bruhn inledde kvällen med att redogöra för kommunens vindkraftpolicy som antogs 2009.

Han redogjorde för vindraftens för- och nackdelar. Framför allt gäller att denna energikälla är miljövänlig i de flesta avseenden. Det som talar emot den är buller, störande av landskapsbilden, att den kan påverka den biologiska mångfalden och att utbyggnad av vindkraft kan försvåra annan utveckling .

Att satsa på denna form av miljövänlig energi måste samordas med andra intressen, inte minst de omkringboendes behov av en tyst omgivning och en icke störande utsikt.

Bruhn talade om A-områden och B-områden, alla lokaliserade till kommunens nordvästra och nordöstra delare. I de förstnämnda kan man bygga större kraftverk i stora sammanhängande parker, upp emot 66 verk sammanlagt, med en kapacitet på 330 gigawattimmar per år.

B-områdena lämpar sig för mindre kraftverk. På dessa utspridda områden finns kapacitet för 51 verk som kan producera 255 gigawattimmar.

En del av kommunen som anses helt utesluten när det gäller den här typen av byggverksamhet är Komosse.

Den anses vara en nära nog unik miljö för södra Sverige med sitt vidsträckta tysta och opåverkade område.

Inget vindkraftverk får byggas närmare än åtta kilometer från mossens gräns, betonade Christian Bruhn.

Denna viktiga del av landskapet är beroende av även Tranemo och Jönköping. För Tranemo gäller ett avstånd på tre kilometer. Jönköping lär inte ha någon policy alls i detta avseende.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons