Annons
Nyheter

Stororder ger nya jobb i Dalumverken

Efter en kärv början på 2009 har det nu tagit fart ordentligt i Dalumverken. En stororder gör att två nya tjänster kommer att besättas.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Dalumverken är ett företag som under senare år kommit att helt och hållet inrikta sig på automation. Verksamheten består i att konstruera automatiseringslösningar för tillverkningsindustrin.

– Det vi kan erbjuda våra kunder är lösningar inom allt från industriell tillverkning, förflyttning, hantering och förpackning, säger företaget vd Patrik Ignell. Vi använder oss av hydralik, mekanik eller pneumatik, beroende på vilket som lämpar sig bäst i olika sammanhang.

Annons

Man arbetar utifrån kundernas behov och önskemål och bygger med detta som grund en lämplig lösning, från idé, konstruktion till tillverkning och installation.

Dalumverken bildades när Starlaverken, som tillverkat ljuddämpare, lades ner för ungefär 25 år sedan. Några anställda tog över och startade Dalumverken, som undan för undan utvecklat kompetens och tillverkningskapacitet under åren.

– För två år sedan kom vi in i den så kallade Språngbrädan, där man med hjälp av Espira i Borås, fick möjlighet att utvecklas; vår ambition var att växa, säger Ignell.

Språngbrädan lade grunden till utvecklingen som bland annat fick till följd att man började ta in robotar och byggde upp de stationer som robotarna hade att förflytta detaljer emellan.

– Det gällde att se till att robotarnas förflyttningar gjordes på ett effektivt och säkert sätt, säger Patrik Ignell. Vi gjorde riskanalyser och såg till att stationerna fick CE-märkning.

Dalumverkens specialisering har nu lett till att man fått en stor order från bilindustrin. Uppgiften är att bygga upp kompletta robotceller för två robotar.

– Det skall bli två bearbetnings- och en mätstation, säger Ignell.

Ordern är värd 2,5 miljoner, och arbetet skall vara klart och levererat i januari nästa år.

– Denna order gör att vi får nyanställa två personer, fortsätter företagets vd, en programmerare och en automationselektriker.

Det är inte bara denna order som gör att det ljusnat betydligt sedan nedgången i början av fjolåret. Även från de befintliga kunderna är orderingången god.

Annons

– Det fyller på väl fram till jul, säger Patrik Ignell.

Omsättningen har ökat gentemot fjolåret med 17 procent.

Antal anställda: 14

Nyanställningar: 2 på gång

Omsättning 2009: Cirka 11 miljoner

Verksamhet: Automatiseringslösningar för tillverkningsindustrin

Kunder: Bland andra Emballator, Weland stål, Iro, Sandbergs tapeter, Autotube samt bilindustrin.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons